Ankomst till Skärgårdshavet

Skärgårdens nationalpark ligger i den södra delen av Skärgårdshavet. Nationalparken kan nås endast sjöledes. De närmaste förbindelsebåtshamnarna ligger ca 70 km från Åbo och ca 190 km från Helsingfors.

Platser med service finns på ett flertal öar. Nationalparkens områden kan nås på olika sätt, till exempel med förbindelsebåt, taxibåt, egen båt eller kajak.

Med buss till förbindelsebåtshamnarna

Från Åbo och Helsingfors finns det bussförbindelser till förbindelsebåtshamnarna i Kasnäs och Pärnäs samt till Högsåra färja. Man hittar förbindelserna via Matkahuoltos tidtabellssök (matkahuolto.fi).

Med förbindelsebåt eller färja till Skärgårdshavet

Det finns avgiftsfri förbindelsebåtstrafik till de bebodda öarna och holmarna i Skärgårdshavet, och nationalparken har områden på en del av dessa.
Pärnäs - Berghamn (Skärgårdsvägen 5735, Pargas) med Finferries (finferries.fi). Turen bör bokas i förhand.
Kirjais - Berghamn (Österuddsvägen 29, Pargas) med Finferries (finferries.fi). Turen bör bokas i förhand.
Pärnäs - Jurmo - Utö (Skärgårdsvägen 5735, Pargas) med m/s Baldur (finferries.fi). Trafikeras en gång per dag. Tur-returtrafik endast må-on. Under veckosluten anlöps också Berghamn vi behov.
Svartnäs - Högsåra (Svartnäs Södersundet, Kimitoön). Färjan trafikerar ca. 8–10 ggr/per dag (finferries). Lämna gärna bilen vid färjfästet i Svartnäs om ni kommer med egen bil, för vägarna på Högsåra är smala och det finns begränsat med parkeringsplatser.
Kasnäs - Holma (Kasnäsvägen 1296, Kimitoön) med m/s Stella (meritie.fi) Trafikeras under vardagar, morgon och eftermiddag.

En förbindelsebåt ligger vid en brygga. Båtens för är öppen för lastning och lossning. I bakgrunden öar och vatten.

Med båt till Skärgårdshavet

Man når utflyktsmålen i Skärgårdshavets nationalpark bäst med båt eller kajak. Farleder korsar området (vayla.fi) och kan lätt nås till exempel från Åland, Åbo och Hangö. Koordinaterna för nationalparkens besöksmål och utfärdshamnar finns angivna under servicesidan. Exempel på lämpliga startplatser för paddlare är Kasnäs i Kimitoön eller Korpoström i Pargas.
Samarbetsföretagarna ordnar taxibåtsresor och kryssningar till nationalparksområdet. Det är även möjligt att hyra motor- eller segelbåt samt kajak. Till en del av nationalparkens öar, såsom Örö (visitoro.fi) finns det avgiftsbelagd reguljärtrafik under sommaren.

Med bil till Skärgårdshavet

Till förbindelsebåtshamnarna kan man också komma med bil. Det finns vanligen både statliga gratisparkeringar samt privata avgiftsbelagda parkeringsplatser i närheten av hamnarna.

Med cykel till Skärgårdshavet

Cykeln kan man ta med ombord på färjor och förbindelsebåtar. I en del taxibåtar finns det också plats för några cyklar. Kontrollera det i samband med bokningen. Kustruttens cykelled (rannikkoreitti.fi) går delvis genom nationalparken.