Tuntsa ödemarksområde

14.7.2021
Under varning för skogsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i stugors eldstäder. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.
destination-hero-default-alt

Östra Lappland
Salla (salla.fi, på finska), Savukoski (savukoski.fi, på finska)
Areal 210 km², inrättat 1997

Tuntsa ödemarksområde lämpar sig utmärkt för friluftsliv tack vare att det är lättframkomligt och där är lätt att hitta rätt. Vissa människor anser att området hör till Europas finaste friluftsområden. Tuntsa ödemarksområde utgör endast en del av den större, vildmarkslika trakten Tuntsa, som forstmästaren och vildmarksförfattaren A.E. Järvinen skildrar i sina böcker.

UKK-leden går genom Tuntsa ödemark, och längs den kan man lättast bekanta sig med området. UKK-leden erbjuder fina möjligheter att ta en närmare titt på Tuntsaområdets natur också utanför ödemarksområdet, bl.a. med brandområdena. Tuntsa ödemark är ett lämpligt område också för vandrare som vill välja sina egna färdrutter och som inte behöver markerade leder utan vill njuta av naturens lugn.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/tuntsa

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Tuntsas karta i Utflyktskarta.fi.