Muotkatunturi ödemarksområde

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
Ett snötäckt landskap, dvärgbjörkar kan ses i snön. I bakgrunden tornar en trädlös fjälltopp upp sig, himlen är blå med några enstaka vita moln.

Muotkatunturi ödemarksområdets läge i Finland.Norra Lappland
Utsjoki och Enare 
1 570 km², inrättat 1991

Muotkatunturi ödemarksområde är den ödsligaste av ödemarkerna: det finns inga markerade leder och ödestugorna är få. Typiskt för Muotkatunturiområdet är de svagt kuperade fjällen, den vackra sjön Peltojärvi samt de strida strömmarna. Ödemarken består huvudsakligen av fjällbjörkskogar och fjällmoar, men det förekommer även gamla talldominerade skogar och aapamyrar på området. Områdets marker och vatten skildras träffande med välljudande samiska namn. Denna förtjusande fjälltrakt lämpar sig såväl som mål för dagsutflykter som för flera dagars vandringar.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/muotkatunturi