Kaldoaivi ödemarksområde

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
Ett vintrigt vildmarkslandskap. Träd kan ses i snön.

Kaldoaivi ödemarksområdets läge i Finland.Lappland, Norra Lappland
Utsjoki (utsjoki.fi, på finska) och Enare (inari.fi)
Areal 2 924 km2, inrättat 1991

Kaldoaivi är Finlands största ödemarksområde. Den väglösa fjällödemarkens landskap och terräng är fulla av överraskningar och varierar från branta och djupa älvdalar till långsluttande fjäll. Sammuttijänkä-Vaijoenjänkä myrskyddsområde gränsar till området i nordväst. Den enhetliga ödemarken gränsar inte endast till Finland utan det väglösa området fortsätter också på den norska sidan. Kaldoaivi ödemark lämpar sig allt från dagsutflykter till flera dagars vandringar. Kaldoaivi är ett givande område för erfarna vandrare, för oerfarna vandrare är det skäl att bekanta sig med området i sällskap av en mer erfaren vandrare.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/kaldoaivi