Aktuellt

Evenemang.utinaturen.fi
Bild: Forststyrelsen/Petri Ryöppy.

På webbplatsen Evenemang.utinaturen.fi hittar du evenemang med naturen som tema både nära dig och fjärran: Evenemang.utinaturen.fi.

Naturen bjuder in till höstutflykter

18.9.2019

Att klä sig efter vädret är viktigt även på hösten. Bild: Salla Penttilä.På hösten lockar naturen vandraren med sina färger, dofter och gåvor. Hösten är en ypperlig årstid för många slags utflykter. Fågelskådaren letar fram sin kikare och styr kosan mot de bästa flyttstråken. Den som uppskattar självförsörjning plockar bär för den kommande vinterns bakverk. Svampälskare kan inte hålla sig bort från skogen och stjärnintresserade njuter av de allt mörkare natthimlarna. Den höstliga naturen har enormt att ge även dem som bara vill njuta av stillheten. Under ett campingveckoslut kan man njuta av de friska morgnarna och spana tecken på vintern som snart kommer. Ur naturperspektivet är hösten ingen dyster period utan en fascinerande, naturlig del av det årliga kretsloppet. Läs mera

Veckoslutets utflyktsrazzia påminnas om goda utflyktsvanor i Noux nationalpark

5.9.2019

Forststyrelsen ordnar en övervakningskampanj, Utflyktsrazzian, i Noux nationalpark under två veckoslut i september (fr 6.9 - sö 8.9 och fr 27.9 - sö 29.9). Under veckoslutet patrullerar en grupp på 3-4 personer i Noux nationalpark och upplyser personer som vistas i parken om hur man ska uppföra sig i naturen och påminner om att man måste följa reglerna för nationalparken. I Noux nationalpark förekommer det allt oftare tråkiga incidenter som att man bl.a. gör upp olagliga eldplatser, för oväsen in på sena natten och skräpar ner. Läs mera.

Byggarbetet vid Lapinsalmi bro har börjat i Repovesi nationalpark

27.8.2019

Man håller som bäst på att bygga en ny pylonbro i stål vid Lapinsalmi. Brobanans yta görs av trä. Byggarbetsplatsområdet spärras av med flagglina och staket och utomstående har inte tillträde till brobyggplatsen. Delarna till brostommen transporteras till Lapinsalmi med traktor och fyrhjuling. Vid brobyggplatsen byggs även en tillfällig linbana för att transportera material från ena sidan av Kapiavesi till den andra. En representant för entreprenören finns alltid på plats för att varna friluftsmänniskorna då det pågår varutransporter på land eller ovanför vattnet. Bron uppskattas stå klar i början av oktober. Byggarbetet orsakar en del buller, vilket det lönar sig att ta i beaktande vid planering av utflykt mot Lapinsalmi. Läs mera.

Skanslandet stängt 19.8–6.9.2019 på grund av vattenledningsarbeten

15.8.2019

Under helgerna är ön öppen normalt fram till slutet av september

Måndagen den 19 augusti inleds arbetena med att bygga ett vatten- och avloppsnät på Skanslandet. Ön kommer att anslutas till Helsingforsregionens miljötjänsters, dvs. HRM:s vattentjänstnät. Detta gör det möjligt att även bygga vattentoaletter på ön vid sidan av de nuvarande torrtoaletterna. Även företagarna får bättre förutsättningar för sin café- och restaurangverksamhet.

Bild: Forststyrelsen/Petra Niskanen.

Skanslandet är öppet normalt varje dag fram till den 18 augusti, varefter ön är stängd på vardagar under tiden 19.8–6.9 på grund av grävarbeten.  Under denna tid utförs grävningsarbeten på ön, vilket även inkluderar röjning av gammalt sprängämne ur marken. På grund av säkerhetsskäl är det förbjudet att ta i land och röra sig på ön under röjningsarbetena. Vattenbussarna trafikerar inte heller under dessa dagar.

Under helgerna är ön öppen normalt, och från och med den 7 september och fram till slutet av september är ön öppen varje dag. Läs mera.

Kontrollera begränsningarna

30.4.2019

Då det råder varning för skogs- eller gräsbrand är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Kontrollera begränsningarna (sv.ilmatieteenlaitos.fi).

Naturvideon i Youtube

Hur ser Bottenhavets nationalpark ut? Hurdant arbete har flodpärlmussleforskaren? På Forststyrelsen Naturtjänsters kanal i YouTube kan du se korta videon om Finlands mäktigaste naturområden och naturskyddsarbetet. Till kanalen (www.youtube.fi).

Mobilappen 112 Finland

När man ringer ett nödsamtal via appen 112 Finland (www.112.fi) får operatören vid nödcentralen automatiskt uppgifter om uppringarens position.Det lönar sig att hålla telefonen varm och ha mat och dryck med sig. I Lappland finns stora områden med radioskugga och vissa telefonmodeller fungerar inte vid köldgrader, så det är viktigt att låta någon veta den planerade rutten och tidtabellen.

Utflyktskarta via mobilen

Utflyktskarta