Aktuellt

Evenemang.utinaturen.fi

1.2.2019
På webbplatsen Evenemang.utinaturen.fi hittar du evenemang med naturen som tema både nära dig och fjärran. Titta på utbudet och var med om Finlands intressantaste naturevenemang! 

Nationalparkernas inverkan på ekonomin och hälsan ökade även 2018 – den positiva utvecklingen hotas om inte finansieringen ökar

31.1.2019
Under 2018 gjordes cirka 3,2 miljoner besök i Finlands nationalparker, vilket innebär en ökning med två procent jämfört med föregående år. Effekterna av de pengar nationalparksbesökarna spenderade i närområdet ökade likaså med två procent och överstiger nu 211 miljoner euro. Tillväxtprocenten har varierat olika år men den stigande trenden är konstant. Samtidigt hotar budgetfinansieringen av nationalparkerna att minska. Såväl hållbar turism som den ekonomiska och hälsomässiga nyttan kan vara hotad. Läs mera. 

Syöte nationalpark. Bild: Heikki Ketola/Vastavalo.

 

Ansökningen till herdeveckorna börjar NU

15.1.2019
Anmälan till Forststyrelsens enormt populära herdeveckor har nu öppnats. Intresserade kan söka som herde under en oförglömlig vecka och bo stämningsfulla stugor i vackra omgivningar i nationalparker eller på skyddsområden.  Herdeveckan belönades 2016 med priset Finlands främsta naturskyddsåtgärd genom sitt engagemang för den biologiska mångfalden. En naturvecka bidrar också avsevärt till det egna välbefinnandet. 

Ansökningstiden börjar tisdagen den 15 januari kl. 12.00 och går ut tisdagen den 22 januari kl. 12.00. Herdarna lottas ut under februari bland de sökande. Läs mera. 

Bild: Tuuli Turunen.

En natur i vinterskrud lockar till utflykter

6.12.2018
Finlands natur erbjuder upplevelser året om. Varje årstid bjuder på egna unika naturupplevelser. En kopp varm choklad i värmen från lägerelden i bitande kyla, att se på stjärnhimlen och norrskenet en mörk kväll och att spana efter djurspår är exempel på vinterupplevelser ute i naturen. Finland är fullt av lämpliga vinterutflyktsmål, man behöver inte åka långt i jakten på vinteräventyr. Det finns vinterhobbyer för alla smaker – från långfärdsskridskoåkning till promenader med snöskor, från längdskidåkning till vinterövernattningar. Vinternaturen erbjuder också tystnad och frid för dem som behöver det. Läs mera.

Bild: Tuuli Turunen

Metallsökning med detektor som hobby? För att gräva på statens marker behöver man alltid skaffa tillstånd på förhand!

2.7.2018
Är du intresserad av att söka efter metallföremål i marken? I så fall vill Forststyrelsen påminna om att man i enlighet med allemansrätten får använda en metalldetektor på de statens marker som Forststyrelsen förvaltar för att lokalisera metallföremål. Men innan man börjar gräva i jorden ska man ha tillstånd av markägaren. I naturskyddsområdena beviljas dock sådana tillstånd endast för vetenskapliga ändamål. Läs mera

Naturvideon i Youtube

Hur ser Bottenhavets nationalpark ut? Hurdant arbete har flodpärlmussleforskaren? På Forststyrelsen Naturtjänsters kanal i YouTube kan du se korta videon om Finlands mäktigaste naturområden och naturskyddsarbetet. Till kanalen (www.youtube.fi).

Evenemang.utinaturen.fi
Bild: Forststyrelsen/Petri Ryöppy.

På webbplatsen Evenemang.utinaturen.fi hittar du evenemang med naturen som tema både nära dig och fjärran: Evenemang.utinaturen.fi.

Mobilappen 112 Finland

När man ringer ett nödsamtal via appen 112 Finland (www.112.fi) får operatören vid nödcentralen automatiskt uppgifter om uppringarens position.Det lönar sig att hålla telefonen varm och ha mat och dryck med sig. I Lappland finns stora områden med radioskugga och vissa telefonmodeller fungerar inte vid köldgrader, så det är viktigt att låta någon veta den planerade rutten och tidtabellen.

Utflyktskarta via mobilen

Utflyktskarta