Nyheter

Ny färja möjliggör en ny upplevelse av Kvarkens natur - invigning av den förnyade vandringsleden den 29 juni

Kronan på den förnyade vandringsleden, färjan som korsar Korsbådafjärden, har nu kommit på plats och är i drift. I morgon, lördagen den 29 juni, firar vi invigningen av den förnyade Björkö-Panike-vandringsleden.

En man står på en färja.

Evenemanget börjar kl. 12 i Svedjehamn med tal, varefter det bjuds skumvin vid Saltkarets utsiktstorn. Publiken har möjlighet att delta i guidade vandringar på 2,7 km mot rastplatsen Stora Segelsören, varifrån man kan ta den sprillans nya färjan. Evenemanget organiseras i samarbete med Forststyrelsens Naturtjänster, Korsholms kommun, Världsarvet i Kvarken rf och Björkö UF.

Byggandet av färjan i världsarvsområdet krävde helt nya lösningar, till exempel var man tvungen att utveckla självförsörjande energiproduktion för färjan. Den solcellsdrivna linfärjan har en förare under den första sommaren, men i framtiden kommer vandrare själva att använda automatiseringsfärjan.

"Färjan ger vandrare en mer mångsidig och bredare möjlighet att färdas på vandringsleden i Kvarkens världsarvsområde. Med det nya lednätet kan besökare enkelt välja rutter av olika längd beroende på deras intresse och ork", säger Teemu Rauhala, expert på rekreationsanvändning vid Forststyrelsens Naturtjänster.

Förutom färjan har hela vandringsleden utvecklats, med två helt nya naturstigar och två rastplatser. Hela ledsystemet har också fått nya spångar, skyltar och ledmarkeringar. Tillgängliga tjänster har ökat med en ny tillgänglig del av leden, en naturscen och en tillgänglig utsiktspunkt.

Det finns tre vandrare inne på rastplatsen.

Forststyrelsens Naturtjänster fick år 2020 ett extra anslag på 600 000 euro från riksdagen för att genomföra utvecklingsplanen för Björkö-Panike-vandringsleden som ligger i Kvarkens världsarvsområde.

Målet med ledens förnyelse har varit att diversifiera tjänsterna för turister och vandrare, samt att öka tillgängliga tjänster.

Mer information