Historiska objekt - en resa till det förflutna

Har du alltid velat förverkliga en utflykt bekant från fem-böckerna, bjuda in vännerna, packa matkorgen full med läckerheter och bege dig ut på äventyr. Bland de historiska utflyktsmålen finns det mycket att välja på och äventyret har inga gränser.

Historiska utflyktsmål i naturen berättar om människornas liv som en del av naturen och ibland en kamp mot den. Arbete som gjorts på kulturgårdarna och vården av skärgårdskulturen är ett levande kulturarv. Många krig som drabbat vårt land och rasande strider i gränstrakterna har lämnat sina spår i naturen. Genom att bekanta sig med krigshistoriska utflyktsmål betyder samtidigt att man månar om nationella minnen.

På statens mark är du i kulturens vagga. Landskapet som öppnar sig från Lapplands fjäll med sina känsliga och hemlighetsfulla betydelser är en del av det samiska kulturarvet. De gamla lederna som går genom skogarna, de målade eller inhackade märkena i träd och berg berättar en tyst sägen om forna tiders vandringsmän.

Du kan också beundra samma landskap som konstnärerna från guldåldern. "Koli! En av mina största upplevelser. Planer. 'La Montaigne'" skrev Sibelius i sin dagbok, medan han kanske redan planerade sin fjärde symfoni. Det är alltjämt tillåtet att bli hänförd av naturens skönhet!

Du kan söka utflyktsmål med hjälp av sökblanketten och där pricka för olika historiska sevärdheter, eller så kan du se efter hurdana kulturevenemang det erbjuds i närheten av naturen.