Sjöfästningen Svartholm

Sjöfästningen Svartholm. Bild: Lovisa stad.

Bland Svartholms labyrinter och murar kan du förnimma fästningens avskildhet och föreställa dig fientliga trupper vid horisonten. Här kan du drömma dig tillbaka till 1808: ryssarna anfaller över Sveriges gräns och belägrar Svartholm, som tvingas kapitulera. Ett maktskifte sker i Finland och över Svartholm vajar en ny flagga österifrån. Den vackra naturen kring fästningen och den friska havsvinden återkallar tankarna till nutiden.

Erövra Lovisas sjöstjärna

Läge: Nyland, Lovisa

Besök: Läs mer om tidtabeller och priser för servicen (båttrafik, utställningen, restaurangen) på Svartholm på Visit Kotka-Hamina.

Anvisningar och regler: Sjöfästningen Svartholm är en fast fornlämning. Enligt lagen om fornminnen är det förbjudet att gräva ut, överhölja och skada fasta fornlämningar (finlex.fi). Dessutom är det förbjudet att göra upp eld.

Värt att se och göra: Sjöfästningen och havslandskapet, utställningen Soldaternas, fångarnas och turisternas ö, guidade rundvandringar, äventyrsutflykter för barn. Följ med på en virtuell tur på Svartholm (välj svenska flaggan nere till vänster på sidan). Läs mer

Service: Sommarrestaurang Bistro Svartholm, kryssningar, eldplatser, gästbrygga med service, tältningsområde, lekplats, toaletter. Ytterligare tjänster erbjuds av samarbetspartner. Läs mer

Passar för: Ett utmärkt utflyktsmål för hela familjen sommartid, "lilla Sveaborg". På ön finns inga tillgängliga tjänster, förutom det finns en tillgänglig toalett i Sommarrestaurang Bistro Svartholm. Terrängen är till största delen flack och stigarna är lättframkomliga. Det går bra att röra sig med barnvagn på ön.

Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/svartholm

Kundtjänst

  • Visit Kotka-Hamina Tfn 040 135 6588 info(at)visitkotkahamina.fi
  • Finlands naturcentrum Haltia Tfn. 040 163 6200 haltia(at)metsa.fi

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Sjöfästningen Svartholms karta i Utflyktskarta.fi.