Katanpää fästningsö

Bild: Jussi Helimäki.

Västra Finland, Egentliga Finland
Gustavs

Katanpää - fångarnas och beväringarnas f.d. holme - har bland semesterfirare blivit en omtyckt kulturhistoriskt värdefull sevärdhet.

Katanpää hade länge ett strategiskt läge, eftersom man därifrån kunde bevaka alla tre kustfarleder som går genom Skärgårdshavet. Katanpää användes som krigshamn redan på 1800-talet. Katanpää fästning, som byggdes senare, är den nordligaste delen av Östersjöns största fästningslinje, som tsar Nikolai II lät bygga på 1910-talet.

I mitten av 1980-talet utförde försvarsmakterna omfattande restaureringsarbeten i de gamla byggnaderna i Katanpää. Fästningarna är skyddade med stöd av fornminneslagen och man bör röra sig försiktigt på området - såväl med tanke på besökarens egen säkerhet som för att inte skada fästningskonstruktionerna.

Även om Katanpää inte längre har någon militär betydelse är den en kulturhistoriskt värdefull sevärdhet, som båtfolket uppskattar. Holmen har blivit omtyckt bland semesterfirare och där görs årligen tusentals besök. Katanpää är det sydligaste besöksmålet i Bottenhavets nationalpark, som grundades i juli 2011. 

Kontaktuppgifter

Kommunikationer och kartor

Man kan endast sjöledes komma till Katanpää.

Med båt

  • Det finns en utfärdshamn (WGS84: N 60° 36.82800' E 21° 10.76460' YKJ: p 6736708m, i 3181699m) i Katanpää vars djup är 4 meter.

Med kryssning

Med allmänna kommunikationer

  • Det finns inga allmänna kommunikationer till Katanpää.

Elektroniska kartor

Service

  • Det finns sommarcafé, restaurang, bed&breakfast-inkvartering, eldplatser, torrtoaletter och ett tältningsområde på ön.
  • I gästhamnen finns septiktanktömning.
  • Uthyrning av kajak. 
  • Det finns vägar och stigar på området som härstammar från fästnings tiden och två ca en kilometer långa naturstigar.

Pilke och mete hör till allemansrätten. Alla över 18 och under 65 år bör betala fiskevårdsavgift (eraluvat.fi) ifall man utövar annat fiske än pilke eller mete.

Denna sidas webbadress är www.utinaturen.fi/katanpaafastningso.

Kundtjänst

 
Tfn. 0206 39 4620
må-fr kl. 9:00-15:00
rannikko(at)metsa.fi

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Katanpää fästningsös karta i Utflyktskarta.fi.