Hytermä

Hytermä. Bild: Jussi-Pekka Manner
De natursköna öarna i Hytermä öster om Kerimäki kyrkby är naturskyddsområde. Öarnas vackra åsar och det fina sjölandskapet kröns av de gamla byggnaderna vid utomhusmuseet som etablerades av länsmannen i Kerimäki, krigskamrer Heikki Häyrynen, även kallad Romu-Heikki. Den mest speciella sevärdheten i Hytermä är minnesmärket "Työnmuisto" (arbetsminne), tillägnat gångna och kommande generationers arbete. Minnesmärket som färdigställdes år 1937 är över sju meter högt och murat av sten och kvarnstenar.

Hytermäs läge i FinlandLäge: Hytermä är beläget i Kerimäki i Nyslott stad, på en ö i Puruvesi. Objektet kan endast nås med båt.

Besök: Du kan bekanta dig med området på egen hand året runt, men byggnaderna är låsta.

Att göra och se: Gården vid Romu-Heikkis rike inklusive "arbetets minnesmärke". Omärkta stigar leder till en begravningsplats och till ståtliga skogsbeklädda åslandskap och sjölandskap. Läs mer om Hytermä sevärdheter.

Tjänster: Det finns ingen service i området. De närmaste tjänsterna finns i tätorten Kerimäki.

Passar för: Lämpar sig väl som mål för en dagsutflykt för hela familjen. Passar även dem som är intresserade av folktradition. Området lämpar sig inte för rörelsehindrade.

Kundtjänst

 
Tel. 0206 39 5929
saimaa(at)metsa.fi
Hytermäs karta utflyktskarta.fi