Hytermä

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
Två personer sitter på den låga stenmuren och två personer går uppför den invid liggande trappan.
De natursköna öarna i Hytermä öster om Kerimäki kyrkby är naturskyddsområde. Öarnas vackra åsar och det fina sjölandskapet kröns av de gamla byggnaderna vid utomhusmuseet som etablerades av länsmannen i Kerimäki, krigskamrer Heikki Häyrynen, även kallad Romu-Heikki. Den mest speciella sevärdheten i Hytermä är minnesmärket "Työnmuisto" (arbetsminne), tillägnat gångna och kommande generationers arbete. Minnesmärket som färdigställdes år 1937 är över sju meter högt och murat av sten och kvarnstenar.

Läge: Hytermä är beläget i Kerimäki i Nyslott stad, på en ö i Puruvesi. Objektet kan endast nås med båt.

Besök: Du kan bekanta dig med området på egen hand året runt, men byggnaderna är låsta.

Att göra och se: Gården vid Romu-Heikkis rike inklusive "arbetets minnesmärke". Markerad Romu-Heikkis stig leder bredvid till en begravningsplats och till ståtliga skogsbeklädda åslandskap och sjölandskap. Det finns också omärkta stigar i området. Läs mer om Hytermä sevärdheter.

Tjänster: Det finns en toalett och informationstavlar i området. De närmaste andra tjänsterna finns i tätorten Kerimäki.

Passar för: Lämpar sig väl som mål för en dagsutflykt för hela familjen. Passar även dem som är intresserade av folktradition. Området har inga tillgängliga tjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/hyterma

Kundtjänst

 
saimaa(at)metsa.fi

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Hytermäs karta i Utflyktskarta.fi.