Övriga naturområden -  bedåras av naturen

Förutom nationalparkena, strövområdena och världsarvsområdena finns det i Finland ett flertal fantastiska utflyktsmål. Du kan göra en utfärd med matsäck i ett naturskyddsområde på ett par timmar eller ströva i vida ödemarker, där mänskan/människan verkligen känner sin litenhet.

Skyddsområden

Har du redan sett våraspektet på Lenholmen, följt med myrfåglarnas liv på Ilmakkiaapa eller beskådat Syvänojanrotkos svallisvägg i Kulhanvuori? Naturen i Finland är fängslande under alla årstider, och ett välbekant ställe kan se helt annorlunda ut då man besöker det en annan tid av året än vanligt.

Skyddsområden är ofta ganska små och lämpar sig bäst för dagsutflykter.

På en stor del av områdena får man röra sig med stöd av allemansrätten, men på vissa områden är rörelsefriheten begränsad för att skydda djuren och växterna. Exempelvis naturreservaten har inrättats framför allt med tanke på naturskydd och forskning. I Utinaturen.fi presenteras de naturreservat där man får röra sig längs markerade leder. I de övriga naturreservaten får man inte vistas alls utan skriftligt tillstånd.

Övriga områden

Har du redan besökt alla platser i Finland? Finns det ännu något smultronställe som du inte har hittat? Finn olika utflyktsmål för friluftsliv och rekreation i naturen, som inte är lagstadgade. Sådana är till exempel Forststyrelsens rekreationsskogar och andra populära utflyktsmål som finns på statens mark.

Mera information:

Sök på kartan

Sök på kartan
Finn lätt ett utflyktsmål som passar dej bland hundra andra. Gå till sök