Lauttavaara naturskoleskog

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
En skärmskydd i en snöig skog, snö också på taket. Ett lägereld framför skärmskydden, snöskor och skidstolpar bredvid.

""Kajanaland, Kuhmo
Areal 0,5 km², inrättat år 2001

Naturskoleskogen i Lauttavaara är Forststyrelsens skyltfönster för naturens mångfald och nutida skogsbehandling där miljövärden betonas. Naturskoleskogen är speciellt planerad för naturvägledning och naturundervisning men lämpar sig även för vanligt friluftsliv enligt allemansrätten. Området erbjuder ett klassrum ute i naturen där det finns plats och aktiviteter under alla årstider.

Naturstigen ger information och utgör stomme för naturskolor och naturvägledning men det är även tillåtet att vika av från stigen. Området är inget naturskyddsområde och därför är det tillåtet att ta enstaka prov och till och med gräva litet enligt sunt förnuft, allemansrätt och god sed.

Tillsammans Lentua naturskyddsområde och naturstigen som börjar från hyreskåtan vid Lentua parkeringsplats, utgör ett ypperligt objekt för lägerskola och naturundervisning med teman restaurering av skogar och myrar.

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Österbotten–Kajanaland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/lauttavaara