Iivaara naturskyddsområde

14.7.2021
Under varning för skogsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i stugors eldstäder. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.
28.6.2021
Stormskador vid Iivaara. Ett åskväder som rasar i ett stort område har huggit ner träd på Iirinki-ledenoch Iivaara-sluttningen. Skadevärderingen pågår fortfarande.
Vandrare sitter med barn i famnen på ett fjäll och pekar mot horisonten. Ett skogs- och sjölandskap öppnar sig nedanför.

Norra Österbotten
Kuusamo
Areal ca 24,1 km², Natura 2000 -område (1998)


Iivaara-Jousivaara skyddsområde, som är beläget i Södra Kuusamo, består av två skogbevuxna bergsområden: Iivaara-Penikkavaara och Laihanvaara-Jousivaara samt de lund- och myrskyddsområden som är anslutna till dem. Till Laihanvaaraområdet hör Virmajoki svämäng, som är ett värdefullt kulturlandskap. Iivaaraområdets grunddel består av värdefulla gammelskogar, som representerar nordlig skogbevuxen bergsnatur då den är som bäst.

Iivaara, som sedan långt tillbaka varit ett ansett jakt- och fiskeområde, har också börjat intressera som mål för dagsutflykter. En kort tur i naturen är ett bra sätt att bekanta sig med området. Iivaara är ett vildmarkslikt friluftsobjekt, genom vilket det går en friluftsled. Iivaara är också bekant för fågelskådare pga. att där finns rikligt med murket trä på de skogklädda höjderna.

#iivaara

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Österbotten–Kajanaland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/iivaara