Lentua naturskyddsområde

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
Frostig ånga svävar över den bubblande forsen, en stig till snön har trampat på berget. Vid forsen finns det snötäckta träder.

Kajanaland, Kuhmo
Areal 67 km², inrättat år 1990

I Lentua naturskyddsområde presenteras Kuhmos största oreglerade sjö och den karga, vildmarkslika naturen. Lentua är bekant såväl från Akseli Gallen-Kallelas Kalevala-illustrationer som från Veikko Huovinens romaner om filosofen från Havukka-Aho, Konsta Pylkkänen, och hans blå och röda tankar.

Området är ett bra område för utflykter med båt och kanot, eftersom över 70 procent av området utgörs av vattendrag. Om man vill prova på forsränning i Lentuankoski är det bra att göra det under ledning av en erfaren forsrännare.

Lentua naturskyddsområde är en central del av Vänskapens park. Tilsammans med Kostomuksha Naturskyddsområdet på ryska sidan av gränsen Vänskapens park formulerar den finska-ryska Vänskapens Naturskyddsområde (Ystävyyden luonnonsuojelualue, på finska). 

Svartvit bild, på isen skogsrenar på rad.

Vänskapens park och Vänskapens Naturskyddsområde firar 30-årsjubileum i 2020.
Läs mer om jubileum här (på finska).

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Österbotten–Kajanaland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/lentua