Paistjärvi

14.7.2021
Under varning för skogsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i stugors eldstäder. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.
Ett barrskogbeklätt näs som kantas av vatten på båda sidorna. Skogslandskapet sträcker sig till horisonten under en molnig himmel.

Södra Finland, Päijänne-Tavastland, Heinola
Areal 17 km², Natura 2000 -område

I Paistjärviområde kan man uppleva vildmarkens frid, för de små sjöarnas och tjärnarnas stränder är så gott som obebyggda och skogarna sammanhängande. I Paistjärvi kan man göra kortare kanotturer, bada på fina sandstränder eller plocka bär på det natursköna näset. Till de intressantaste utflyktsmålen på området hör näset Kuijärven kannas, klippformationen Pirunkirkko samt Härkävuori, i vars omgivning man kan få syn på olika hackspettar, ugglor och rentav flygekorrar.

Naturens mångsidighet är framträdande på Paistjärvi lilla område: rena sjöar, ståtliga barrskogsbevuxna åsar och rikkärrs-tallkärr. De klara sjöarna och de nästan helt obebyggda stränderna i Paistjärvi ingår också i det riksomfattande strandskyddsprogrammet.

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Insjöfinland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/paistjarvi

Kundtjänst

Forststyrelsen
Tfn. 0206 39 5270
sisasuomi(at)metsa.fi

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Paistjärvis karta i Utflyktskarta.fi.

Närliggande mål

Kärnäkoski fästning