Älänneområdet

26.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.1.–20.2.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
En brusande fors på vintern.

Östra Finland, Norra Savolax, Rautavaara, Lapinlahti
Areal 18 km²

Sjön Älänne med sina stora fjärdar och älven Tiilikanjoki med sina forsar bildar tillsammans med ett det värdefulla åslandskapet en imponerande helhet. De vidsträckta öppna myrarna berikar landskapet.

Man kan njuta av naturen i Älänneområdet på många sätt. Ett utmärkt mål för en dagsutflykt är naturstigen Huuhkajankierros i det mäktiga åslandskapet. Det stora sjöområdet lämpar sig väl för båtfärder eller kanotturer. Om vårarna kan erfarna forspaddlare testa sin skicklighet i de många forsarna i Tiilikanjoki. Man kan njuta av en badtur vid de fina sandstränderna som är långa nog för många solbadare. Lapinlahti kommuns Näätähiekka och Rautavaara kommuns Rouskunhiekka är mycket populära badplatser. Det finns dock ingen allmän badstrand.

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Insjöfinland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/alanne

Kundtjänst

 
ukko(at)metsa.fi

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Älännes karta i Utflyktskarta.fi.