Vad kan man göra i Älänne?

Vandra längs markerade leder

Det finns goda möjligheter att vandra i Älänne. Det finns 19 km markerade vandringsleder. Lederna finns på olika sidor om sjön Älänne som är omgiven av sandstränder.

Göra långfärder

I Älänne kan man göra ett par dagars vandringar. Erfarna paddlare kan anta utmaningen att paddla etappen Tiilikka - Älänne (70 km) längs kanotleden Koillis-Savo.

Paddla och ro

 • Det finns goda möjligheter att på egen hand paddla och ro i Älänne. Naturens mångfald är mycket påtaglig på en kanottur eller båtfärd. Det finns två stora insjöfjärdar på området och Tiilikanjoki är en känd älv för paddling. Vongankoski är även en tränings- och tävlingsplats för paddlare.
 • Det finns inga egentliga kanotleder och därför rekommenderas det att man har erfarenhet av forspaddling. Man hinner mycket väl bekanta sig med Älänneområdet på 2 - 3 dagar.
 • Älänne är en del av kanotleden Koillis-Savo på sträckan Tiilikka - Älänne (70 km).
 • Med Näätänhiekka eller Rouskunhiekka som utgångspunkt kan man bekanta sig med området i egen kanot eller roddbåt. Särskilt den lilla skyddade viken vid udden Haatainniemi är ett bra rastställe för kanotister. På spetsen av udden finns skärmskydd och eldplats.
 • Ett turistföretag i omnejden erbjuder mot beställning guidade turer på området och hyr ut utrustning för utflykter med kanot.

Bekanta sig med en naturstig

I södra ändan av området finns naturstigen Huuhkajankierros som är 6 km lång. Naturstigen visar naturen i området, som till exempel tallskogsmoar, åsar och Tiilikanjoki.

Göra skidturer i terrängen

Det är tillåtet att åka skidor i Älänneområdet, men det finns inga preparerade skidspår.

Fiska

 • Mete och pilkfiske är tillåtet med stöd av allemansrätten, dock inte i Tiilikanjoki.
 • För handredskapsfiske ska personer mellan 18 och 69 år betala en fiskevårdsavgift (eräluvat.fi).
 • Tiilikanjoki är ett populärt fritidsfiskeområde bland fiskare. Flug- och spinnfiskare kan fånga öring och gädda. Bra fiskeställen är områdena vid forsarna Niskakoski, Kalliokoski och Myllykoski.
 • Fisket på Älänne-området sköts av fiskevårdsföreningarna Paloisten osakaskunta på Lapinlahtis område och Suojärven kalastuskunta på Suojärvis område. Suojärven osakaskunta sköter även utplanteringen av fisk i Vongankoski och försäljningen av fisketillstånd. Båda fiskevårdsföreningarna säljer nät- och spöfisketillstånd till alla som vill fiska.
 • På turistsidorna på Rautavaaras webbplats (rautavaara.fi, på finska) finns mer information om fredningstider och försäljning av tillstånd gällande Tiilikanjoki. På webbplatsen finns även en karta över Tiilikanjoki.
 • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitukset.fi!

Deltaga i guidning av grupp i terrängen

Jaga

 • Jaktlicenser för sjöfågel säljs av fiskevårdsföreningarna i Paloinen och Suojärvi.
 • Endast lokala jaktföreningar har rätt att jaga älg och småvilt på statens marker med Forststyrelsens tillstånd.

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka bär och svamp på Älänneområdet, där det finns lingon, blåbär och svamp.

Sjöns sandstrand avgränsas av barrskogen.

Bada

Det är en glädje att göra en badutflykt till Älännes fina badplatser. Långa, raka sandstränder och rent vatten garanterar sköna stunder på stranden. Älännes populära badplatser finns vid Rouskunhiekka (Rautavaara kommun) och Näätähiekka (Lapinlahti kommun). Båda badplatserna är utrustade med badhytter, eldplats, torrtoalett och parkeringsplats. Det finns dock ingen allmän badstrand.