Hettaområdet

14.7.2021
Under varning för skogsbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i stugors eldstäder. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.
Vandrare som sitter i en utsiktspunkt. I bakgrunden ett öppet landskap med skog och fjällen i horisonten.
Norra Lappland
Enontekis
 
 

Enontekis kyrkby Hetta med omnejd är ett lockande utflyktsmål för friluftsfolk. Stigarna och lederna på området passar bra för dagsutflykter men man kan också ha Hetta som startpunkt för flerdagsvandringar. På vintern prepareras tiotals kilometer skidspår i byns omgivning till skidåkarnas glädje.

Från sjön Ounasjärvi söder om Hetta by börjar en av Lapplands mest populära kanotleder, nämligen Ounasjoki älv. Älven är omtyckt också bland fiskare. Bakom Ounasjärvi reser sig Pyhäkero, dvs. den nordligaste toppen i Pallas-Yllästunturi nationalpark.

Statens marker på området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Lappland. Friluftsanordningarna på privata marker sköts av Enontekis kommun och skidspåren prepareras av Ounaksen Tunturiladut Oy.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/hetta