Peurajärvi friluftsområde

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
Snölandskap i skymningen. I skogsområdet vid stranden finns byggnader och en bro.

Östra Finland, Norra Karelen
Nurmes (nurmes.fi, på finska)
Areal 10 km²

Peurajärvi är ett idealiskt utflyktsmål för hela familjen. Man hinner mycket väl bekanta sig med det lilla och fridfulla området på en dag. Man kan övernatta i skärmskyddet som ligger vid en strand med simmöjlighet lämplig för barn. Området har ingen officiell badstrand. Området är även omtyckt av fiskare eftersom fiskeområdet erbjuder fiskevatten såväl i form av klara sjöar, små tjärnar som slingrande älvar.

Två lättframkomliga rundslingor löper runt sjöarna. Tallmoarna sänker och höjer sig enligt ytformationen på åsarna. Området är dock inte ett naturskyddsområde, utan en ekonomiskog. Avverkningar sker då och då med hänsyn till friluftslivet.

Paistinvaara skyddsområde för gamla skogar som finns i närheten är i sig en fin sevärdhet, men gömd bland de gamla trädstammarna finns även den intressanta stenen Kärnänkivi. Den är ett mäktigt flyttblock som står på sin smala spets och trotsar tyngdkraften.

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Insjöfinland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/peurajarvi

Kundtjänst

Kolis naturum Ukko
Tfn 0206 39 5654
ukko(at)metsa.fi

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Peurajärvis karta i Utflyktskarta.fi.

Närliggande mål

Mujejärviområdet