Juortanansalo - Lapinsuo naturskyddsområde

Träsk täckt med snö, massor av stockar i terrängen, tät skog i bakgrunden.
Juortanansalo - Lapinsuo myrskyddsområdes läge i Finland
Kajanaland, Kuhmo, Suomussalmi
Areal 51 km², inrättat år 1988, anslutet till Vänskapens park år 1990
 

Juortanansalo - Lapinsuo myrskyddsområde representerar de verkliga vildmarksområdena. Det är ett fridfullt och vildmarkslikt myr- och skogslandskap alldeles vid Finlands östra gräns. I området finns rikligt med olika typer av tallmyrar och grankärr på randområdet. Området har också stor betydelse som sommarbetesmark för skogsvildrenen.

Två skogsrenar går efter varandra på isen.

Juortanansalo - Lapinsuo -området är en verklig pärla för vandrare som vill gå sina egna stigar. En del av UKK-ledens östra gren går genom området, men annars finns där inga markerade leder.

Juortanansalo - Lapinsuo myrskyddsområde ingår i Vänskapens park (Ystävyyden puisto, på finska) som består av fem separata naturskyddsområden som i huvudsak är belägna i Kuhmo stads område. Lapinsuo finns i Suomussalmi kommun. Av områdena som ingår i Vänskapens park har Juortanansalo - Lapinsuo myrskyddsområde uppmärksammats minst, men områdets betydelse och naturvärde är inte mindre än de övrigas. Vänskapens park bildar tillsammans med Kostomuksha naturreservat den finsk-ryska Vänskapens naturskyddsområde.

Vänskapens park och Vänskapens Naturskyddsområde firar 30-årsjubileum i 2020.
Läs mer om jubileum här (på finska).

Området förvaltas av Forststyrelsen, Naturtjänster, Österbotten–Kajanaland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/juortanansalo-lapinsuo

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Juortanansalo-Lapinsuos karta i Utflyktskarta.fi.

Utflyktskarta är en gratis webbkarttjänst som ägs av Forststyrelsen. Där kan du söka efter destinationer, välja kartnivåer och skriva ut kartor.

Med bil 

Näsegårdsforsen ligger i Bjärnå i Salo. Till området kommer man från Ekenäs i söder och längs med väg nr. 52/Bjärnåvägen när du kommer från Bjärnå i norr. Vid Pruukki vänder man till Hästöntie och kör den vägen ca 1,4 kilometer. Vid Hästöntie 140, där det finns en liten skylt, vänder man till vänster och kör med en liten väg ca 300 meter till parkeringsområdet.  Till Bjärnå centrum är det ca 10 kilometer. 


Kollektivtrafik kör inte till området eller ens till dess närhet.