Tiilikanautio gård

Två vandrare sitter på de väggfasta bänkarna i stugan. En tredje person står vid bordet och tittar på papper.

Östra Finland, Norra Savolax
Rautavaara 
Tiilikkajärvi nationalpark

Tiilikanautio gård ligger i Tiilikkajärvi nationalpark. Själva torpet på denna idylliska gårdstun är i 1920-tals stil. Länge trodde man att Tiilikanautio var den berömde gränskaptenen från 1808-1809 års krig, Olli Tiainens barndomshem, men nya rön visar att hans hemort var i Pajujärvi ca 20 km från Tiilikanautio.

Vid Tiilikanautio bodde det folk fram till början av 1800-talet, efter vilket stället låg öde fram till 1920-talet. Då slog sig Pekka Jauhiainen (1893 -1954) ned på gården med sin familj och Tiilikanautios förfallna byggnader återuppbyggdes. Torpet var bosatt och dess mark odlades ända till 1960-talet. På Tiilikanautios gårdsplan kan man också se spår av behandling av sjömalm.

Gårdsplanens nuvarande byggnader, som inramas av en gärdesgård, är torpet, ladugården, fårhuset och rökbastun, alla i 1920-talets stil. Byggnaderna har restaurerats år 1990 - 1991. Om sommaren glöder gårdsplanen med sina naturblommor i många färger. Nuförtiden är torpet ett sevärdhetsmål öppet för alla.

Öppettider

Tiilikanautio torp är öppet för allmänheten året runt.

  • Det finns ingen personal vid Tiilikanautio gård. Tiilikkajärvi nationalparks guide har inte längre jour vid Sammakkotammi infoställe, som ligger intill Rautavaara-Valtimo-vägen (nr 5850) vid Sammakkojärvis strand.
  • Det kostar inget att bekanta sig med Tiilikanautio gård.

Kontaktuppgifter

  • Ytterligare information om objekten fås från Koli Ukko naturum och av sommarguiden på Tiilikkajärvi nationalpark, tfn 0400 172 289.

Kommunikationer och kartor

Service

Rundslingan

Observera

  • Under varma årstider lönar det sig för dem som bekantar sig med Tiilikanautio att i valet av utrustning beakta att man har påträffat huggormar som solar sig på gården.

Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/tiilikanautiogard

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Tiilikanautio gårds karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer