Kajana borgruinen

26.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.1.–20.2.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.
2.8.2021
Interiören i Kajaani ruinslott kommer att vara stängd för besökare under sommaren 2021. Slottets stengård och vägglagar repareras.
En borgruin på en liten ö fotograferat ovanifrån. Över älven och borgen går en väg.
Symbol för de historiska objekten som sköts av ForststyrelsenI parken intill älven i Kajana centrum hittar du väldens nordligaste borg i sten. Den uppfördes på 1600-talet mitt i ödemarken intill rikets östra gränstrakter. Lyssna på ropen från svanarna som bosatt sig mitt i Linnanvirta (borgälven) och på de flera århundraden gamla berättelserna om människornas ihärdighet när de trotsade köld, hunger och fienders belägring. Borgruinen med sina omgivningar lockar till en tidsresa tvärs igenom historien och erbjuder samtidigt pulsen i stadens centrum.

Borgruinen i stadens centrum

Läge: Kajanaland, Kajana. Adress: Linnankatu 27, 81700 Kajana

Besök: Det är fritt inträde till Kajaneborg året runt men det förekommer inget vinterunderhåll inom området.

Anvisningar och regler: Kajana borgruinen är en fast fornlämning. Enligt lagen om fornminnen är det förbjudet att gräva ut, överhölja och skada fasta fornlämningar (finlex.fi). Dessutom är det förbjudet att göra upp eld.

Värt att se och göra: Besöket till borgen utgör en dagsutflykt och inbjuder besökarna i kombination med servicen inom närområdet ett kulturellt och mångsidigt stadsmål.

Service: Borgen har ingen service.

I några av de guidade rundturerna (kajaani.fi, på finska) som hålls av turistguiderna i Kajana är det även möjligt att bekanta sig med borgen i Kajana.

På promenadavstånd, inom en radie på 500 m finns stadens café-, restaurang-, och inkvarteringstjänster samt en strandpark som erbjuder till rekreation.

Fiskeområdet Linnanvirta (kalallakainuussa.fi, på finska) täcker båda sidorna av älven intill borgruinen. Området erbjuder en fiskemöjlighet även för funktionshindrade.

Under somrarna gör passagerarångbåten Kouta (oulujarviristeilyt.fi, på finska) kryssningar till Ule träsk och avfärden är från Kalkkisilta.

Passar för: Lämpar sig bra för hela familjen. Lämpar sig för fotgängare.

Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster, Österbotten-Kajanaland.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/kajana