Värt att se och göra i borgruinen i Kajana

  • Avgiftsbelagda guidningar för grupper kan reserveras genom turistguiderna i Kajana. Ytterligare information, Kajana Info (visitkajaani.fi, på finska och engelska).
  • Cafe-, restaurang- och inkvarteringstjänster i stadens centrum finns inom gångavstånd från borgen.
  • Fiskeområdet täcker förutom stränderna kring holmen med borgruinen även älvens båda stränder. Läs mer (kalallakainuussa.fi, på finska och engelska). Fiskebryggan i strandparken är tillgänglig för rörelsehindrade och där är det tryggt att fiska med barn.
  • Gångvägarna i parken vid älven går längs med älvens båda sidor. I parken finns en lekplats för barnen. Kulturvännerna kan hitta Eino Leinos och Elias Lönnrots statyer i parken.
  • Tjärkanalen finns cirka 150 meter väster om borgen. Tjärbåtarna från Kajanaland passerade forsarna Ämmäkoski och Koivukoski genom tjärkanalen. Kanalen användes under åren 1846–1915.
  • Renforsin lenkki (9,2 km) går längs båda sidor om Kajana älv. Borgruinen i Kajana omringas av leden. Leden är lättframkomlig och den är utmärkt med vägvisare och informationstavlor. Den rekommenderade riktningen är motsols. Längs med leden finns toaletter och cafétjänster. Karta och beskrivning (pdf, kajaani.fi, på finska).

En flugfiskare vid stranden av en älv. I bakgrunden syns ruinerna av en borg nära en bro.

Broschyr över Kajana borgruinen


Pdf 1,8 Mb (julkaisut.metsa.fi)

Kajana Borgruinens evenemang

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer