Njut av sjöns närhet på många sätt.

Fotvandring

Vandra i det natursköna landskapet, där skogen möter havet. Man kan känna havets närhet både vid utsiktsplatserna i mitten av de skyddade skogarna och på de blåsiga havstrandsklipporna. I det ypperliga och lämpliga målet för dagsutflykter kan du för en stund känna en karg och blomstrande natur i yttre skärgården samt en färggrann kulturhistoria. Det finns rikligt med eld- och rastplatser och även barn klarar av att ströva mellan skogen och terrängen vid havet. Det finns flera färdiga ruttalternativ, såsom rutten vid Draget och Telebergets runda, vilka är båda relativt lättframkomliga.

Fågelskådning

Följ med fåglarnas spännande flytt vid en av Finlands bästa observationsplats. Porkala udds spets har etablerat sig som en särskild plats för observation av arktiska fåglar som drar förbi under sin flyttning. De mest populära observationsplatserna är s.k. Sunds fågeltorn i Källvik, observationsplattformen intill utflyktsplatsen Ejdern samt spetsen av Pampskatan. Platserna är även nära parkeringsområdena så man behöver inte bära tubkikaren långt. Porkalas rekreations- och naturskyddsområde uppvisar en rik biologisk mångfald och har ett stort havsfågelbestånd. I området häckar en anmärkningsvärd mängd ejdrar och området är också en viktig rastplats för alfåglar.    

Segling och båtutflykter

Rikta fören på din båt mot Finska vikens smalaste punkt. Porkala är mycket nära huvudstadsregionen och det är enkelt och skyddat att anlända längs den klart markerade inre farleden. Bekanta dig med de olika öarnas natur och historia, såsom insjön och fästningsruinerna på Träskö eller de underbara strandklipporna och strandängarna på Söderskär.  Du kan också ta i land vid Porkala udds båthamn och röra dig längs de olika vandringslederna på fastlandet.  

 

Övriga aktiviteter

  • Fiske: Porkala udd är också en bra plats för fiske. Under hösten är Porkala udd speciellt i populär bland bränningsfiskare.  Att meta och pilka ingår i allemansrätten, men för fiske med spinnspö och handredskapsfiske ska personer i åldern 18 till 64 år betala fiskevårdsavgift (eräluvat.fi). Fiskevårdsavgiften berättigar till att använda ett spö och ett bete. I övriga fall behövs dessutom tillstånd för fiske av ägaren för vattenområdet i fråga.
  • Paddling: Området är ett utmärkt mål för havspaddlare. Läs mer om säker paddling.
  • Sevärdheter: På Porkala udd finns flera gravstensrösen från bronsåldern och i strandvattnen kan man hitta gamla, även medeltida skeppsvrak. Från utsiktsplatserna och fågeltornet kan man beundra landskapen.
  • Långfärdsskridskoåkning: En bra plats för långfärdsskridskoåkning eftersom vinden ofta blåser bort snön från isytan. Läs mer om säker långfärdsskridskoåkning.
  • Dykning och snorkling: En populär dykplats. Varierande bottenformer och skeppsvrak bjuder på äventyr under vattenytan. I Porkala udds vatten har en ny vrakpark öppnats, där fyra vrak har försetts med bojor för dykare. Ytterligare information om vrak (wreckpark.eu, på engelska)  Läs mer om säker dykning.
  • Bad, simning: Det finns inga officiella badstränder i området, men man kan ta sig ett svalkande dopp från strandklippan. God simkunnighet är nödvändigt.