Vad kan man göra i Saari folkpark

Vandra längs markerade leder

Det finns flera, relativt korta leder på området. En del är lättframkomliga och tillgängliga, längs andra finns däremot branta backar. Den som önskar göra en längre vandring kan t.ex. ta förbindelseleden till före dettaTavastlands naturum och Ruostejärvi rekreationsområde.

Göra långfärder till fots

Saari folkpark är utgångspunkten för den över 200 km långa vandringsleden Hämeen Ilvesreitti (hameenvirkistysalueyhdistys.fi, på finska). Utmed den kan man övernatta i tält, skärmskydd, kåta eller anlita avgiftsbelagt logi.

Två kanoter på sjön. Det finns två personer i varje kanot. Det finns en skog i bakgrunden.Paddla och ro

Loimijoki kanotled passerar Saari folkpark och på närliggande sjöar kan man också färdas med båt eller kanot.

Segla och åka motorbåt

I Saari folkpark och dess omgivning finns det flera sjösättningsställen. Kuivajärvis och den närliggande Pyhäjärvis fjärdar är populära bland båtfolk och fiskare.

Titta på sevärdheter och utsikter

  • Från Kaukolanharju 21 meter höga, slutna utsiktstorn av trä har man en fantastisk utsikt över skogarna och de labyrintiska insjöfjärdarna.
  • Lounais-Hämeen Pirtti är ett i allmogestil inrett hembygdsmuseum, där det finns en restaurang, ett café och ett museum. Huset byggdes åren 1946-48.

Bekanta sig med en naturstig

Det finns en 2,7 km lång naturstig i Saari folkpark som presenterar områdets natur och särdrag.

Göra skidturer i terrängen

På vintern kan man fritt åka skidor längs skidspåren i Saari folkpark, dessutom kan man också göra skidturer på de närliggande insjöfjärdarnas is. Kom dock ihåg att strömmande vatten gör isen svag och att strömställena varierar under vintern.

Fiska

  • Meta och pilka
  • Fiskevårdsavgiften ger rätt att fiska med handredskap i området. Om du fiskar med fler än ett spö behöver du utöver fiskevårdsavgiften (eräluvat.fi) också tillstånd av vattenområdets ägare.
    • Kuivajärvi och den närliggande sjön Pyhäjärvi hör till de bästa fiskevattnen i Tammela. Gösen är en vanlig och eftertraktad fisk i sjöarna, dessutom kan man få upp gädda, abborre och lake samt sporadiskt också öring. Sjöarna ingår i Tammela fiskeområde, som består av ett sammanhängande fiskekortsområde på sammanlagt 3160 ha i Pyhäjärvi och Kuivajärvi. Mer information om fisketillstånden och Tammela fiskeområde (kalapaikka.net, på finska).
  • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitukset.fi

Cykla

Det går en cykelled genom Saari folkpark. Den framgår av friluftskartan över Tavastlands sjöplatå (hameenvirkistysalueyhdistys.fi, på finska). Det är tillåtet att åka med terrängcykel längs lederna i Saari folkpark. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna.

Fyra cyklister cyklar längs en skogsstig mellan tallar.

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka bär och svamp i Saari folkpark. Blåbär och lingon är de rikligast förekommande bären i parken.

Bada

Området är mycket populärt bland badare. Kuivajärvis grunda sandstränder lämpar sig utmärkt också för barn. Vid den bråddjupare klarvattenssjön Suujärvi finns bryggor och hoppställningar av olika höjd. Badstrand sköts av Tammela kommun.

Dyka

Sjön Suujärvi med sitt klara vatten och djupa stränder är populär bland dykare.