Ledernas startpunkter

Lättframkomliga leder
 

Valtavaaran huiputus -leden, cirka 6 km, rundslinga

Lumikenkäily Sights and sceneries     Tulentekopaikka

Leden går längs med Karhunkierros-leden från Ruka till en brandvaktsstuga på höjden Valtavaaras krön. Därifrån går leden ner till kåtan vid Valtavaara varifrån den går tillbaka till Ruka längs med höjdens östra sida.

Valtavaaran huiputus på wintern. Bild: Airi Kallunki.

Service
Raststuga på Valtavaara, kåta på Valtavaara och vindskydd vid tjärnen Valtavaaranlampi samt service i Rukaområdet.

Sevärt
Valtavaara och Ruka (www.ruka.fi, på finska).

Sinipyrstön pyrähys leden, 1,5 km, rundslinga

Patikointi Lintujen tarkkailu

Leden är utstakad med blå färg. Stigen slingrar sig längs sjön Konttaisjärvis strand alldeles vid höjden Konttaisenvaaras fot. Den gamla granskogen med sina mystiska trädgamlingar erbjuder ypperliga möjligheter till fågelskådning eftersom den är ett av taigablåstjärtarnas favoritområden i Kuusamo! Om man vill gå en längre sträcka kan man gå cirka en kilometer upp längs Karhunkierros-leden till skärmskyddet vid tjärnen Suolampi som finns vid höjden Valtavaara eller gå upp för trapporna till krönet av Konttainen för att njuta av en fantastisk utsikt.

Service
Rastplats (bord med bänkar, ingen eldplats eller toalett).

Pyhän jyssäys -leden, 6 km, rundslinga

Patikointi Lumikenkäily Sights and sceneries  Tulentekopaikka 

Leden är en led för dagsutflykter som tar vandraren från Pirunkallio i närheten av byn Ruka till Pikku-Pyhävaaras topp. Därifrån kan man beundra utsikten över skidcentret på lite längre håll. Leden är utstakad med stolpar som är försedda med grön reflextejp och röda reflexbrickor. 

Bild: Veera Vihervaara.

Service
Två utsiktsplatser med bänkar, på Pikku-Pyhävaaras topp finns en kåta och en uteeldplats.

Bild: Jari Hindström / Vastavalo.
 

Juhannuskallion reitti -leden, 300 m / riktning

Patikointi Lumikenkäily Sights and sceneries

Leden bjuder på fjärrlandskap över Ruka och norra Kuusamo. Leden startar från vägen Juhannuskalliontie och slingrar sig över en ravin till Juhannuskallios krön. Leden är ställvis brant men lättframkomlig.

  • Leden är utstakad med stolpar som försetts med grön färg.
  • Leden lämpar sig för dagsutflykter. Sommartid kan man kombinera stigen med Ruka handikappanpassade led (utsiktsplats) och en färd med hiss eller en led uppför sluttningen.
  • I terrängen längs leden finns ingen service. Vid ledens startpunkt finns en restaurang.

Ledmarkering vid Juhannuskallio. Bild: Minna Koramo

 

Konttaisen polku -stigen, 300 meter, riktning

Patikointi Sights and sceneries

Leden är en krävande stig som går upp till Konttaisenvaaras krön. Där kan man njuta av en fantastisk utsikt över sjön Konttaisenjärvi, höjden Valtavaara, Ruka och norra Kuusamo.

  • Leden är markerad med orange färg på träden (Karhunkierros-leden)
  • Leden lämpar sig för dagsutflykter
  • I terrängen längs leden finns ingen service.

Bild: Jari Hindström / Vastavalo.


Övriga leder

Karhunkierros leden (Björnrundan), 82 km

Ledens vars sammanlagda längd är 82 km, går via Valtavaara. Ledens start- och ändpunkt är i Ruka. De som vandrat Björnrundan känner till Valtavaara som den sista stora ansträngningen före ändpunkten Rukatunturi. Nordsluttningen är också stenig och eroderad och därför krävande. Läs mera om Karhunkierros leden.

Skidleder

Saarua-Valtavaara-Saarua, 10 km

Klassificerad som krävande, skidstil traditionell och fri, skidriktning fri, ingen belysning. Skidspåret underhålls av Kuusamo stad. Från Saarua-Valtavaara-spåret finns det förbindelser till Rukas alla terrängskidspår, bl.a. Virkkula och vuosseli skidspår.

Service
Valtavaaras kåta, omklädningsrum vid Ruka skidstadion, hotell, restauranger och caféer på Rukaområdet. Rukaområdets skidspårkarta (www.kuusamo.fi, på finska)

Sevärdhet
Valtavaara