Aktiviteter i Teuravuoma - Kivijärvenvuoma

En spång på en öppen myr i solskenet. I bakgrunden finns skog.

 

Vad kan man göra i Teuravuoma - Kivijärvenvuoma?

Vandra längs markerade leder

Man kan bekanta sig med området i huvudsak längs den spångade historiska Telatieleden mellan Kurtakko, Teurajärvi och Venejärvi. Lederna som förbinder byarna uppgår allt som allt till drygt 17 km, och man kan även gå kortare sträckor. Lederna är lättframkomliga och man behöver inte ha god kondition för att vandra längs lederna.

Skåda fåglar

Teuravuoma - Kivijärvenvuoma är ett paradis för fågelskådare. Längs Telatie finns två fågeltorn, från vilka man har fin utsikt över ett av mellersta Lapplands bästa fågelskådarplatser. Den bästa tiden för fågelskådning är våren och försommaren när fågelbeståndet är som störst och synligast. 

Titta på sevärdheter och utsikter

Längs Telatieleden finns fågeltorn från vilka man kan njuta av utsikten över myren. Leden bjuder också på historiska sevärdheter som Kurtakkos sommarladugård.

Göra skidturer i terrängen

Det finns inga preparerade skidspår i Teuravuoma - Kivijärvenvuoma, men de vidsträckta myrmarkerna med sina ståtliga vyer ger utmärkta möjligheter att göra skidturer på snön med skogsskidor.

Jaga

Alla ortsbor får jaga i Teuravuoma - Kivijärvenvuoma enligt 8 § i jaktlagen.

Forststyrelse (eraluvat.fi) säljer tillstånd för småviltjakt på statlig mark i Kolariområdet (tillståndsområde 2604, eraluvat.fi).

Plocka bär och svamp

Myrarna erbjuder goda möjligheter att plocka hjortron. Senare under hösten mognar också tranbären.

Gå med snöskor

Man kan på vintern utmärkt ägna sig åt snöskovandring även i Teuravuoma - Kivijärvenvuoma. Man tar sig lätt fram i det öppna myrlandskapet och emellanåt kan det vara skönt att ta en paus i ett skärmskydd och njuta av den harmoniska vintriga friden på myren.