I mitten av det soldränkta landskapet höjer sig ett ensamt träd över resten av skogen.Landskapens förtrollning

Pisa har varit en populärt sevärdhet redan dryga hundra år. Människor har kommit dit allt sedan 1800-talet för att beundra landskapet i nordöstra Savolax landskap, där såväl sjöar och skogar som skogbevuxna berg och åkerplättar varierar om varandra. Bland besökarna har det funnits många kända finländare. Pisas landskap har t.ex. förevigats av den kände fotografen I.K. Inha år 1893. En beskrivning av den utfärden finns i I.K. Inhas verk Suomen maisemia, vars första upplaga publicerades år 1909. Inhas fotografier av Pisa spred sig bland folket även i form av vykort.

Tre vandrare vid en klippa. På sidan av klippan finns en platta i metall.Elias Lönnrot besteg Pisa sommaren 1832 men han skrev inte en enda dikt på sin resa  till Nilsiä. Pisa nämns ändå i Kalevala. Den unga Joukahainen skryter med sin kunskap åt Väinämöinen:

Alla träd på Pisaberget, käänner jag, och Hornas tallar. Pisabergets träd är höga, höga Hornaklippans tallar. (Kalevala)

Av statsöverhuvuden har åtminstone Sveriges kung Oskar II under sin regeringstid (1872 - 1907) besökt Pisa för att titta på gränsen för freden i Teusina.