Vad kan man göra i Pihlajavesi?

Vandra längs markerade leder

Det finns en 2,3 km lång stig i Iso-Kankainen i Pihlajavesi.

Göra långfärder med kanot och roddbåt

Man kan komma till Pihlajavesis mångsidiga natur t.ex. med kanot eller roddbåt. Uthyrning av utrustning och kartor är lättillgängliga. Det är lättast att börja färden från Nyslott; varifrån det är under 10 kilometer till de närmaste utfärdshamnarna. Det är skäl att reservera minst 2 - 3 dagar för att bekanta sig med området.

Det finns inga markerade kanotleder på området. Det vida vattenområdet förutsätter erfarenhet av att röra sig till sjöss samt att man har med sig en lämplig karta. Bekanta dig även med specialservicen för båtfolk samt med instruktionerna för dem som anländer med båt.

En stor och en liten segelbåt har fästs vid en lång brygga. Personerna på bryggan och i båten är lättklädda i värmen. I vattnet runt byggan flytar bojar att fästa båtarna i.

Segla och färdas med motorbåt

I Pihlajavesi kan båtfararna njuta av stora fjärdar eller av en labyrintisk skärgård. Det finns flera båtleder i Pihlajavesi som är markerade på sjökorten. Det finns flera utfärdshamnar på området med service.

Titta på sevärdheter och utsikter

I närheten av Salpastationen i Kongonsaaris södra del finns en brygga som får användas medan man bekantar sig med stationen.

Bekanta sig med naturutställning i Riihisaari

Saimens naturum Riihisaari och Nyslotts museum har ett gemensam utställning som berättar bl.a. om Saimen och saimenvikaren, Saimens kultur- och naturhistoria. Riihisaari är en charmig mötesplats och utställningslokal invid Olofsborg, i hjärtat av Nyslott. 

Fiska

Plocka bär och svamp

Man får fritt plocka bär och svamp på Pihlajavesis område. Det finns såväl saftiga blåbär som uppfriskande lingon på holmarna Svampplockare kan glädja sig över goda kantareller.

Bada

Det finns ingen allmän badstrand på området. Man kan ofta simma vid utfärdshamnarna, och på många andra ställen finns det vackra sandstränder.