Aktiviteter i Ruunaa naturskyddsområde

Vad kan man göra på Ruunaa naturskyddsområde?

Vandra längs markerade leder

På området finns det en 9,5 km lång markerad led som utgör en del av Karhunpolku vandringsled (sammanlagt 133 km), som går från Kuhmo till Patvinsuo. Leden går längs Ruunaanjärvis stränder.

Två vandrare med ryggsäckar går längs stenarna i stranden i ett höstlandskap.

Paddla, ro och fädas med båt

  • Det är lättast för dem som färdas till sjöss att bekanta sig med naturskyddsområdet. På Ruunaanjärvis stränder finns det rastplatser, som är markerade på områdets karta.
  • Det är förbjudet att köra motorbåt i Sulkujoki, Säynäsenlampi och Heinälampi.
  • Ruunaanjärvis, Säynäsemäs, Lieksanjokis och Tuulijokis vattenområden hör inte till naturskyddsområdet, men de erbjuder goda förutsättningar för paddling och båtfärder.
  • Då man färdas till sjöss bör man ändå alltid minnas att se upp för lömska grynnor och grunda ställen.

En paddlare i en spegelblank sjö.

Titta på sevärdheter och utsikter

Ruunaanvaara är en gammal boplats. Byggnaderna har fallit ihop och naturen tar över gårdsplanen. Den enda byggnaden som är i skick är ett litet nätskjul från 1800-talet som är beläget nedanför Ruunaanvaara och som har restaurerats som ett historiskt minnesmärke.

Ett timrat skjul i skogen.

Skida fritt i terrängen

Det är tillåtet att skida på området med undantag för gränszonen, där det är förbjudet att röra sig utan gränszonstillstånd beviljat av gränsbevakningsmyndigheterna.

Fiska

Ruunaanjärvis fiskfauna omfattar bl.a. gös, gädda och siklöja. Det finns också ett litet sikbestånd, som är i naturligt tillstånd. Det har på försök utplanterats flodkräftor i Ruunaanjärvi, men på grund av kräftpesten är där förbjudet att fiska kräftor åtminstone tills vidare.

Delta i guidning av grupp i terrängen

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka bär och svamp på området. Inom gränszonen är det förbjudet att vistas eller färdas röra sig utan gränszonstillstånd beviljat av gränsbevakningsmyndigheterna.

Bada

Det finns ingen allmän badstrand på naturskyddsområdet. Man svalkar sig gärna i den rena Ruunaanjärvis böljor i sommarhettan.