Friluftsleder och stigar

Ledernas startpunkter

En kartläsningsstund på Ruunaa naturskyddsområde. Bild: Marko HaapalehtoPå naturskyddsområdet kommer man till Karhunpolku antingen från Itkiinpohja eller från Haapavitja på Ruunaa strövområde.

Markerad led

  • På området finns det en 9,5 km lång markerad led, som är en del av Karhunpolku -leden (www.vaellus.info, på finska) (sammanlagt 133 km). Ledmarkeringen är en orange cirkel. Leden, som kommer från Kuhmo, följer Ruunaanjärvis strand i utkanterna av naturskyddsområdet och fortsätter sedan söderut ända till Patvinsuo nationalpark. På naturskyddsområdet finns det längs stigen en eldplats i Rantakangas och ett tältningsområde i Marinkangas. Längs stigen som går genom Ruunaa strövområde.
  • Karhunpolku -leden hör till friluftslednätet Karjalan Kierros (www.vaellus.info, på finska). Man kan göra förfrågningar om kartor över Karjalan Kierros bl.a. från Visit Karelia turistservice (www.visitkarelia.fi, på finska).

Vatten- och kanotleder

  • Det finns inga egentliga båt- eller kanotleder på naturskyddsområdet, men Ruunaa friluftskarta och grund- eller terrängkartbladen över området är tillräckliga hjälpmedel för den som vistas på området.
  • Det är lätt att komma till Ruunaanjärvi via Itkiinpohjas sjösättningsramp. Det finns även en parkeringsplats i Itkiinpohja. Utanför naturskyddsområdet finns Matkalahti sjösättningsramp, från vilken man kan komma via Polvijärvi och Oinasjärvi till Ruunaanjärvi.