Vad kan man göra i Aulanko?

Vandra längs markerade leder

På naturskyddsområdet finns det många vandringsleder. En del av lederna är breda sandstigar i gott skick och alltså tillgängliga med rullstol.

 

Familjen går bredvid utkikstornet på sommaren.

Skåda fåglar

Området har en rik fågelfauna. För gamla skogar typiska fågelarter som påträffats på Aulanko är bl.a. tretåig hackspett, slaguggla, trädkrypare.

Två vuxna och två barn ser på fåglar på sjöstranden.

Titta på sevärdheter och utsikter

Inuti tornet finns klinkergolv och välvda fönster.Det finns mycket att se på naturskyddsområdet: naturen, gamla byggnader och vackra landskap. Från Aulangonvuori utsiktstorn kan man se en av vårt lands nationallandskap. Största delen av sevärdheterna är längs med den asfalterade ringvägen.

Bekanta sig med naturstigen

På Aulanko naturskyddsområde kan man bekanta sig med 56 olika träd- och buskarter på stigen som går vid Svandammen. Stigen är ungefär en kilometer lång. Den del av stigen som går runt Svandammen är tillgänglig även med rullstol.

Åka skidor i preparerade spår

Om vintern går det två elljuspår på naturskyddsområdet, vars längder är 4,5 och 6,5 kilometer. Skidspåren lämpar sig såväl för klassisk som för fristil. Belysningen släcks kl. 22. Man kan också förlänga turen till skidspår som finns i omnejden.

Fiska

Det är förbjudet att fiska i naturskyddsområdets konstgjorda sjöar. I Aulangonjärvi och det närliggande Vanajavesi får man pilka och meta med stöd av allemansrätten samt kasta med spö om man har fiskevårdsavgift (eraluvat.fi). Tilläggsinformation om fiske i Aulangonjärvi och Vanajavesi fås från Tavastehus stad (hameenlinna.fi, på finska)Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitukset.fi

Cykla

Cykling är tillåtet på ringvägen samt på de grusbelagda stigarna. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna.

Rida

Det är tillåtet att rida endast på för ändamålet utmärkta vägar och rutter.

Delta i guidning av grupp i naturumet eller i terrängen

Guidning för grupper kan beställas av Kanta-Hämeen oppaat (kantahameenoppaat.fi, på finska och på engelska).

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka matsvampar och skogsbär (blåbär, lingon, hallon och smultron) på området.

Bada

I Skogssjön och Svandammen är det förbjudet att bada. I naturskyddsområdets omnejd finns det badstränder vid Aulanko friluftsstuga (hameenlinna.fi, på finska) samt vid Kihtersuo (hameenlinna.fi, på finska). Dessutom finns det en brygga för simmare i Lusikkaniemi men det är inte allmän badstrand.

Orientera

I Aulanko kan man, förutom med vanlig orienteringskarta också orientera med hjälp av MOBO-appen. Orientering via MOBO-appen är en modern version av orientering med fasta kontroller. Mobilorienteringen är gratis och passar till telefoner med operativsystemen Windows Phone, Android och iPhone. Mobilorientering passar bra för nybörjare, men också som träningslänk för mera rutinerade orienterare. Startplatserna för MOBO-orienteringsbanan är kiosken vid Svandammen och Aulanko friluftsstuga. Mera information angående MOBO-orientering: (mobo.suunnistus.fi).
 
Mobo- orienterings punkt invid den frusna sjön.