Vandrare tittar på sjön vid stranden.Vad kan man göra i Melkuttimet

Vandra längs markerade leder

Melkuttimet är ett populärt område bland friluftsfolk; terrängen består huvudsakligen av lättframkomlig och småkuperad åsrygg. Det finns sammanlagt 5 km markerade leder på området, och de går i närheten av stranden.

Göra långfärder till fots

Vandringslederna i Melkuttimet utgör en del av den över 200 km långa Hämeen Ilvesreitti -leden (hameenvirkistysalueyhdistys.fi, på finska). Det är alltså möjligt att göra även en flerdagars tur med start från Melkuttimet-området. Man kan komma från Melkuttimet längs Ilvesreitti-leden både mot Loppishållet och till Liesjärvi nationalpark i Tammela. De underhållna skärmskydden (inklusive eldplatser och torrtoaletter) i Iso-Melkutins både östra och västra ändor är bra ställen att övernatta på under en långfärd till fots.

Fiska

  • En fiskare fiskar från stranden. Bredvid honom ligger en roddbåt.Meta och pilka
  • Fiskevårdsavgiften ger rätt att fiska med handredskap i området. Om du fiskar med fler än ett spö behöver du utöver fiskevårdsavgiften (eräluvat.fi) också tillstånd av vattenområdets ägare.
    • I Loppis kommun säljer Räyskälä delägarlag och Loppis fiskeområde (lopenkalatalousalue.fi, på finska) spöfisketillstånd. Av områdets sjöar ligger Yli-Mylly, Iso-Melkutin och Valkealammit inom Loppis.
    • Sjöarna inom Tammela kommun (Tammelan Kaitajärvi, Pikku-Kaita och Vähä-Saarijärvi) är vattenområden som ägs av Porras delägarlag, som säljer spöfisketillstånd. Fisketillstånd säljs i caféet Kahvio Härkäposti (Portaanraitti 1, 31340 Porras, tfn(03) 4343 066) under dess öppettider.
    • Sjöar som ligger både inom Loppis och Tammela kommun är Vähä-Melkutin, Saarijärvi och Rajalammi.
  • Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitukset.fi

Plocka bär och svamp

Det är tillåtet att plocka bär och svamp på Melkuttimet-området. Goda bärår hittar man lätt blåbär och lingon. Svampkorgen kan man fylla med svampar som är typiska för moskogar, såsom riskor och kremlor. Goda svampår kan man hitta rikligt med karljohansvampar.

Bada

Det finns ingen officiell, övervakad badstrand på Melkuttimet-området, men det går bra att bada i sjöarna på området. Det finns inga bryggor på området. Särskilt i östra ändan av Iso-Melkutin finns det en fin naturstrand för simmare. Det går dessutom ganska bra att ta sig ett dopp från ändan av de åsuddar som sticker ut i sjön.

Det är ovanligt att man i södra Finland kan bada i en sjö med otroligt klart vatten, men detta är fallet med sjöarna på Melkuttimet-området. Deras siktdjup är flera meter.

Dyka

Sjöarna på området har mycket klart vatten och lämpar sig därför utmärkt för dykning.