Vad kan man göra i Levaneva?

Vandra längs markerade leder

På Levaneva naturskyddsområde finns en vandringsled som går genom den vackra myrnaturen med avstickare till skogsholmar och myrens randskogar. Leden går i flack terräng och på de våta ställena finns spångar.

Göra långfärder till fots

Levaneva vandringsled är en del av Kurjen kierros -leden (Tranrutten) , som i sin helhet är nästan 50 km. Leden börjar väster om Levaneva i det backiga landskapet i Rajavuori, går över Levaneva naturskyddsområde och fortsätter till det bergiga Pässilänvuori, där det också finns lundskyddsområden och rikkärr. På naturskyddsområdet kan man övernatta i tält eller ödestuga.

Skåda fåglar

Levaneva har en rik fågelfauna. Förutom skogs- och myrfåglar finns sjöfåglar och vadare. På rastplatsen i Maalarinmaa finns ett fågeltorn där man har bra utsikt över både myren och sumpmarken vid Kivi- och Levalampi.

Göra skidturer i terrängen

På naturskyddsområdet kan man fritt åka skidor, men det finns inga preparerade eller markerade skidspår. På grund av att området är stort och delvis svårframkomligt kräver det en del vildmarks- och orienteringsfärdigheter att röra sig där.

Plocka bär och svamp

På naturskyddsområdet är det tillåtet att plocka bär och svamp. Hjortronen är myrens guld. Under somrar då blomningen lyckas bra kommer det rikligt av de gula bären. Senare på hösten kan man plocka tranbär. De är som bäst då den första frostnatten har bitit dem. På momarkerna finns blåbär, lingon och kråkbär.