Vad kan man göra i Suvasvesi?

Vandra längs markerade leder

Den lättframkomliga naturstigen Paimenpolku, 2 km, på ön Paimensaari är den enda leden på Suvasvesi strandskyddsområde.

En kanot-symbol i stranden, under symbolen finns texten "Paimensaari". Lite längre bort vid den klippiga stranden finns en barrskog.

Paddla och ro

  • Suvasvesi är ett utmärkt utflyktsmål med båt och kanot. Den som är van att färdas till sjöss kan fritt välja olika rutter för sin färd mellan öarna, för det finns inga markerade vattenleder i Suvasvesi med undantag av Riistavesileden i sjöns norra del. Det finns rikligt med skärgård i Suvasvesis norra och södra ända. Mellersta delen av sjön präglas av de stora fjärdarna Kukkarinselkä och Haapaselkä, som skiljs åt av en liten skärgård. De som rör sig på Suvasvesi bör ha kanotvana och ha med sig en tillräckligt noggrann karta. Det är tillåtet att övernatta med stöd av allemansrätten.
  • Det finns endast att fåtal utfärdshamnar i Suvasvesi. Bekanta dig också med instruktionerna och reglerna för området.
  • Man kan åka till Suvasvesi t.ex. från Kuopio via Vehmersalmi eller från Kermajärvi via Karvio kanal.

Segla och åka motorbåt

Heinävesi farled går via fjärden Kukkarinselkä i Suvasvesi. I sjöns mellersta parti finns en labyrint av öar, som skiljer åt sjöns två fjärdar, Kukkarinselkä och Haapaselkä. På området finns ett par utfärdshamnar med tjänster. Bekanta dig också med servicen för båtfolk och vägledningen för dem som kommer med båt och instruktionerna och reglerna för området.

En man och en kvinna iklädda flytvästar sitter i en båt på sjön. Det finns skogbeklädda stränder bredvid.

Titta på sevärdheter och utsikter

Paimensaari kulturmiljö sätter fart på fantasin: i stengärdsgården kan man hitta blommönster och vid stranden en gammal bykstuga. På sommaren håller en skara betande får gårdstunet öppet medan de närliggande ängarna präglas av blomsterprakt. På Paimensaari kan man också stöta på en hjord av betande kor. Läs mer om syskonen Hiltunens livsverk.

Bekanta sig med en naturstig

Från Paimensaari utfärdshamn startar naturstigen Paimenpolku, 2 km, som går via Paimensaari gårdstun och gårdens tidigare åkrar.

Göra skidturer i terrängen

På Suvasvesi området kan man skida fritt, men det finns inga maskinellt underhållna spår eller markerade skidspår.

Fiska

På sommaren lockar insjööring och sik fiskare till Suvasvesi, på våren och hösten insjölax (Salmo salar). Ytterligare information om Suvasvesi fiskeområde och tillståndsförsäljare (muikkusuomi.fi, på finska). Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitukset.fi

Deltaga i guidning av grupp i terrängen

Företaget Eräpaimen (erapaimen.fi, på finska) anordnar guidade utflykter till Paimensaari.

Plocka bär och svamp

På öarna på området finns det blåbär och i någon mån också lingon som man fritt får plocka

Mogna skogssmultron.

Bada

Man kan simma t.ex. vid Paimensaari utfärdshamn. Området har ingen officiell badstrand.