Värt att se och göra på sjöfästningen Svartholm

Kom till Svartholm och njut av historien, havets närhet och sommaren:

  • Sjöfästningen Svartholm byggdes i mitten av 1700-talet som en systerfästning till Sveaborg och en utpost mot öster med uppgift att försvara Sveriges östgräns. Fästningens ruiner på den lilla ön i Degerbyvikens mynning ger en intressant inblick i rikets försvar. Ryssland erövrade fästningen under finska kriget 1808 och den engelska flotta sprängde den under Krimkriget 1855.  Läs mer om sjöfästningen Svartholms historia.
  • Utställningen Soldaternas, fångarnas och turisternas ö berättar om fästningsön Svartholms historia, dess byggnadsskeden och livet på ön under svenskt och ryskt herravälde. Fritt inträde!
  • Guidade turer är ett utmärkt sätt att sätta sig in i sjöfästningens historia. Rundvandringar ordnas med guidning på finska, svenska och engelska.
  • Äventyrsutflykten för barn är en spännande rundvandring på Svartholm där besökarna får bekanta sig med öns hemligheter. Barnen får uppleva hur fästningen byggdes för många år sedan. Utflykten är avsedd för barn i lågstadieåldern (rekommenderad ålder 5–12 år), och barnen bör åtföljas av vuxen under hela utflykten.
  • Havslandskapet och ruinerna kan med fördel beundras medan du avnjuter en picknick eller grillar korv eller andra läckerheter på någon av öns eldplatser.
     

Tidtabeller och priser för rundvandringarna och äventyrsutflykterna hittar du på Lovisa stads webbplats (www.visitlovisa.fi).

Under äventyrsutflykten på Svartholm får barnen bekanta sig med 1700-talet. Bild: Johanna Holvikallio