Värt att se och göra på Pisamalahti fornborg

På Pisamalahti fornborg är det förgångna närvarande och landskapet storslaget. Fornborgen erbjuder besökaren:  
 

  • Fornborgen var en tillflyktsort för traktens invånare under järnåldern och medeltiden. Pisamalahti fornborg hör till våra fornlämningar av riksomfattande betydelse. Läs mer om Pisamalahti fornborgs historia.
  • Vyn från fornborgens topp är hisnande, för berget sträcker sig 55 meter rakt ovanför vattenytan i Saimen. Vid bergets fot känner man sin egen litenhet. Ta med kameran!

Linnavuoris branta klippvägg är täckt av snö.

  • Vandringen upp till fornborgens topp längs de branta trätrapporna och stigarna är angenäm och hälsosam naturmotion. På berget kan man röra sig fritt, men vi rekommenderar de upptrampade stigarna. De branta klipporna kan vara hala särskilt under regn och det finns inga ledstänger, så du ska vara försiktig när du rör dig. Visa också respekt för kulturarvet och naturen när du rör dig på berget. Det är förbjudet att måla och hacka på klipporna, att gräva i marken och att skada borgvallarna, växterna och djuren.

Den svarta metalltrappan i skogens branta backen.

  • Tävlingsrutten för Sulkava-rodden passerar Pisamalahti fornborg. Fornborgen är en utmärkt plats att följa tävlingen på. Men glöm ändå inte att berget är brant och saknar ledstänger. Ta det lugnt när du hejar på din favoritroddare och se till säkerheten för ditt sällskap. 

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer