Aktiviteter i Näsegårdsforsen

Vad kan man göra i Näsegårdsforsen ?

Vandring  
Ett kort uppiggande besök där du får lyssna på forsens ljudvärld. Stigarna märkta med gul och grön färg leder vandraren förbi vackra utsikter och detaljer på båda sidorna om forsen. Du kan ta dig över forsen på två ställen längs gångbroar. En del av lederna märkta med grön färg leder till återvändsgränder. Därifrån återvänder man tillbaka till huvudleden märkt med gult. En stor del av den nästan två kilometer långa leden är lättframkomlig och passar även till exempel för barnvagnar. Informationstavlorna som finns längs med naturstigen fördjupar ditt kunnande om områdets natur och de gamla konstruktionerna. Håll dig till den utmärkta leden och på vägarna, slit inte på den sårbara terrängen genom att gå på andra ställen. 

Stigen är markerad både med stolpar nerslagna i marken och med markeringar på träden.
 

Fågelskådning 
I Näsegårdsforsens strandskogar häckar många tättingar som föredrar lundar och granskogar. I forsen kan man se strömstarar från höst till vår. Av de mer sällsynta fåglarna kan man ibland möta till exempel en forsärla. 

Fiske 
Med tillståndet 7594 för Näsegårdsforsens tillståndsområden för spöfiske är endast flugfiske tillåtet på området. Se fisketillstånd, tillståndsvillkor och fiskeavgifter (eraluvat.fi). Fiskaren bör kontrollera fiskebegränsningar på adressen kalastusrajoitus.fi. Fiske i bifåror nedanför kvarnruinen är förbjudet. Likaså är fiske förbjudet alldeles vid kvarnruinen.