Paimensaari en självförsörjande mönstergård

17.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.–26.1.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.

Helmi, Janne Matti och Ida skötte sin hemgård tillsammans. Gården blomstrade i de trägna syskonens vård. Syskonen var så självförsörjande när det gällde maten, att de själva tillverkade såväl potatismjöl som sirap. Salt, socker, jäst och kaffe var de enda matvaror de var tvungna att köpa i butiken. Under den första tiden doftade det dagligen av nymalet kaffe i stugan. Då köpte de kaffebönor i butiken och malde dem hemma i kaffekvarnen.

Hiltunens odlade med framgång också jordgubbar från och med 1920-talet. Från Paimensaari spreds idén att odla jordgubbar till andra gårdar i Tuusniemi. Hiltunens sålde i byn Levälahti och om somrarna på Kuopio torg många slags produkter från gården, t.ex. ägg, jordgubbar och grönsaker. De odlade inte endast traditionella grönsaker utan också tomat och gurka. På gården fanns det också rabarber och vinbärsbuskar samt körbärs- och äppelträd. Hiltunens hjälpte byborna även genom att ge dem instruktioner i trädgårdsskötsel.

Livet på ön var rätt så anspråkslöst men syskonen var trots det mycket gästfria. Man var noga med ekonomin. Spannmåls- och mjölkprodukterna och äggen var gårdens gemensamma egendom. Syskonen tjänade egna pengar med hjälp av sina specialkunskaper, t.ex. stickning. Jordgubbslandet var indelat i fyra lika stora delar, och Ida sålde skörden på torget. Var och en fick försäljningsinkomsterna från sitt eget jordstycke. Även i jordgubbsodlingen kom man ihåg medmänniskorna: i trädgården fanns ytterligare ett jordgubbsland vars avkastning gick till missionen.

På insidan av trädörren finns ett lås och ett handtag gjort av trä.

Syskonen Hiltunen var framstegsvänliga i många avseenden. De tog gärna emot nya vindar inom tekniken. Paimensaariborna skaffade i ett tidigt skede en traktor och andra arbetsmaskiner samt en motorbåt och en snöskoter. Vindkraft utnyttjade de året runt. Vid ena husgaveln byggde bröderna en liten väderkvarn, som användes på sommaren. På vintern fick de ström från en väderkvarn som de hade monterat upp ute på sjöns is. Med Paimensaaris vindkraft laddades även batterier till grannarnas maskiner.

Vid Paimensaari gård finns det ännu i dag spår av syskonens säregna strävsamhet. Ladugårdsdörrens finurliga lås med en träfjäder är bara ett exempel på hur öborna underlättade sina vardagliga sysslor. Bybor kom till de fyndiga bröderna för att få sina klockor reparerade.