Leder i Muotkatunturi

26.1.2022
Kolla de regionala koronainstruktionerna före din utflykt eller besök till ett naturum.

Limingovikens naturum är stängt 1.1.-4.2.2022. Finlands naturcentrum Haltia är stängt 10.1.–1.2.2022 och Kolis naturum Ukko är stängt 1.1.–20.2.2022. Kuusamos kundtjänst Karhuntassu är stängt 13.1.-31.1.2022.

I andra naturum i Finland, skall man bära mask och hålla 2 meters avstånd till andra besökare. Koronapass kan även frågas, och/eller antalet besökare begränsas. Mera information finns på naturums webbplats. Längden av restriktionerna varierar regionalt. Mera regional information kan läsas på på Regionalförvaltningsverkets webbplats.

I förgrunden kan en man med snöskor och stavar ses gå upp för en sluttning, i bakgrunden finns två andra personer.

Friluftsleder och stigar

Varje vandrare får planera sin färdrutt i ödemarken efter eget tycke, eftersom det inte finns några markerade leder på området.

Etablerad färdrutt

  • Från Muoktan Ruoktu, som ligger vid Kaamanen - Karigasniemi -vägen (nr 92), går det en stig längs Peltojoki (på enaresamiska Piäldujuuhâ och på nordsamiska Bealdojohka) till Peltojärvi. Stigen är inte markerad i terrängen.

Övriga friluftstips

  • Egna stigar: Muotkatunturi ödemarksområdet är för dem som vandrar sina egna stigar. På färden behöver man goda vildmarkskunskaper och ordentlig utrustning.
  • Utflyktsmål tillgängliga med barnvagnar och rullstolar: Det finns inga lämpliga mål på området för dem som rör sig med rullstol eller barnvagn.
  • På vintern: Ödemarken är på vintern en skarp kontrast till sommarens myller av liv. I snöns tystnad korsar ett skidspår då och då ripornas och renarnas spår.

Snöskoterrutt