Fotografering

Oavsett om du gör en kort utflykt eller vandrar en vecka i Finlands natur kan du med hjälp av en kamera dokumentera din naturupplevelse till glädje för dig själv och dina vänner.  Det är alltid bra att ha kamera med sig på utflykter och att föreviga roliga stunder, missöden, överraskande naturskapelser eller hänförande landskap. Det finns massvis att fotografera i Finlands natur, och bäst av allt, nuförtiden kan vi alla vara fotografer på vårt eget sätt.

Två vandrare vid älvens strand med kameror i händerna.
Det finns kameror i olika storlekar och av olika slag. Den som är ute på utlykt klarar sig bra med mobilkameran. Om man vill ta landskapsbilder behöver man en kamera som man kan ställa in själv. Den som vill fotografera fåglar, däggdjur eller stjärnhimlen måste investera mer i sin kamerautrustning.

Det är bra att packa ner kameran så att den är lätt att ta fram. Den ansedda naturfotografen Hannu Hautala har en gång sagt: "En tagen bild är en tagen bild! Missa alltså inte en bra chans bara för att din kamera ligger på botten av ryggsäcken!"En vandrare fotograferar i skogen. Marken är snötäckt.

Det går att kombinera fotografering med vilken utflykt i Finlands natur som helst. Kom bara ihåg att samma regler gäller för fotografering som för andra aktiviteter i naturen. Forststyrelsens utflyktsmål erbjuder fantastiska saker att fotografera, från skärgården till fjällen i Lappland.

Läs mer om

Hälsa från naturen

  • När man rör sig i naturen aktiveras de olika sinnena på ett mångsidigt sätt – balansen, synen, hörseln, känseln, doftsinnet och till och med smaken! Riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och depression minskar och stressnivån sjunker. 
  • Forskning visar att människan mår bättre redan genom att bara titta på naturbilder.