Skidåkning

Snön knarrar under skidorna och kylan gör kinderna röda. Munkarna på skidcafét smakar himmelskt under vilopausen i vårsnön, och landskapet är hänförande. 

Skidåkning är en av de mest traditionella och populära frilufts- aktiviteterna i Finland. Det är en mångsidig motionsform som drygt 800 000 finländare håller på med.

En grupp skidåkare har tagit paus vid caféet.

Vardagsmotion och fantastiska upplevelser

Skidåkning är utmärkt hälso- och vardagsmotion. Det lämpar sig också för dem som letar efter upplevelser. Vårsnön lockar skidåkare till att njuta av solen, och om vädret är bra kan man till exempel skida upp på ett fjäll.  En skidtur under stjärnhimlen en klar midvinterkväll är något man minns länge.

Man kan skida i traditionell stil eller fristil. En bra skidteknik är nyckeln till lyckad skidåkning. När man blir duktigare blir det också trevligare att skida. Alla kan lära sig att skida, så fast man inte skulle vara så duktig är det inget hinder för nybörjare och för dem som vill hålla på med det. Om man vill få hjälp med skidtekniken kan det vara bra att delta i teknikkurser eller en skidskola. Sådana ordnas till exempel av idrottsföreningar, Suomen Latu och företag. Mer information om skidutrustning och vallning finns i avsnittet Friluftslivets ABC.

Hundratals kilometer preparerade spår 

Två skidåkare skejtar bredvid skidspåret.

Det finns många preparerade spår på Forststyrelsens områden. På vårvintern är fjällen i Lappland populära bland skidåkare.  Det finns också utmärkta skidmöjligheter längre söderut. 

Man hittar lämpliga skidspår på tjänsten retkikartta.fi. Spårens skick varierar beroende på vädret. Det är bra att ta reda på vilket skick spåren på utflyktsmålet är i innan man ger sig ut. De som gör upp egna spår kan ta skidturer utanför de preparerade skidspåren och ge sig ut i snön med skogsskidor.

Utrustning och säkerhet

Om man ska ut på en längre skidtur och ska skida i okända spår är det bra att lägga ner mer tid på förberedelserna än då man ska ut på en vardagsskidtur. Skidåkning passar hela familjen och barnen kan också följa med på utflykt. Små barn kan man till exempel dra i en pulka bakom sig.

Med sig ska man ha en karta över skidspåret, en kompass, en telefon, tändstickor och en kniv. Man gör av med mycket energi när man skidar, så man ska ha tillräckligt med mat och dryck med sig.  Det är också bra att ta med lite pengar, om man vill gå in på något café längs skidspåret. Skidåkare som överraskas av mörkret hittar hem om de har en pannlampa.  Ta också med dig fästvalla för att förhindra att skidorna slinter om du skidar i traditionell stil.

Det är viktigt att ha med sig ett ombyte med kläder på långa skidutflykter. Man kan bli kall om man stannar till, men med en extra jacka håller man värmen under pausen. Förutom en jacka är det bra att åtminstone ha med sig extra vantar, mössa och en extra undertröja. Det är också bra att komma ihåg att temperaturen kan växla förvånansvärt mycket under långa skidutflykter.

Två skidåkare mitt i den snötäckta skogen.

Lämplig utrustning enligt väder är viktigt, men det är också bra att tänka på andra säkerhetsrelaterade saker. Man bör välja skidrutt enligt ens egen kapacitet och förmåga. Det är bra att komma ihåg att branta och långa uppförsbackar ofta följs av branta och långa nedförsbackar som kan vara väldigt utmanande, speciellt om det är isigt före. När du startar ska du också kontrollera att du skidar i rätt riktning, om riktningen är angiven (ofta finns det skyltar och pilar på kartan över skidspåret). I vissa skidspår skidar man åt båda hållen. Kom ihåg att det kan komma ner någon för den backe som du håller på och skidar upp för. Det är också bra att hålla sig så långt åt sidan som möjligt, och att ta dem som kommer emot i beaktande.

Om upp- och nedförsåkning i backar gör en betänksam är det bra att välja en rutt med knappt några höjdskillnader, som kärr, platta hedar och spår ute på isen.

Ska man skida på isen är det skäl att ta reda på hur tjock isen är och beakta strömmar när man skidar på omärkta skidspår.

Evenemang och skidutflykter

Om man gärna vill ha sällskap av andra under sin skidtur kan man delta i olika skidutflykter och skidevenemang. Ofta finns det också möjlighet att äta och tvätta sig på dessa utflykter och evenemang. På områdenas sidor finns information om olika evenemang. 

Vi ses i skidspåret!

  • Skidåkning utvecklar uthålligheten och tränar upp de stora muskelgrupperna.
  • Att röra sig ute i friska luften gör att man sover bättre. 
  • Skidåkning har positiv inverkan på humöret. 
  • En gemensam skidtur är ett bra sätt att umgås med vänner och familj. 
  • Landskapet skiftar snabbt längs spåret och även om man bara tar en kort skidtur hinner man njuta av den fantastiska naturen.