Landskapsfotografering

Det räcker med en vanlig kamera när du ska börja med landskapsfotografering. Du får plats med både kamera och en stor matsäck i ryggsäcken då! Du kan hitta landskap längs naturstigen utan att ha planerat det eller så kan du målmedvetet söka upp det du vill se i Finlands nationallandskap.

En person i utsiktstornet med kameran på ett stativ. Kameran pekar mot den snöiga skogen.

Årstiderna ger variation när man ska fotografera landskap, det gör också olika tider på dygnet. Observera hur ljuset förändras och påverkar miljön. När du fotograferar ett landskap är det som om du skulle göra en snabb landskapsmålning och spara en ögonblicksbild. Det här innebär inte att det går snabbt att ta landskapsbilder, tvärtom. Jämfört med att måla en tavla går det ju ändå snabbt att fotografera.

Finlands natur erbjuder obegränsat med möjligheter för landskapsfotografer.  Var inte rädd för höstens stormar och regn: naturen är oftast som vackrast efter en regnskur. Snöiga vinterskogar är som ett sagoland. Prova också på att fotografera nattetid. För det behöver du en fot till kameran, en fjärrutlösare, pannlampa och varma kläder. Ha med dig extra batterier i innerfickan eller på ett annat varmt ställe. Använd inte blixt utan lång exponeringstid.

Tips till landskapsfotografer

Liksom all konst är även fotografering individuellt. Det finns några grundläggande saker som det är bra att fundera på:

  1. Tänk på var ljuset kommer ifrån. Sidoljus är oftast bäst.
  2. En landskapsfotograf är antingen morgon- eller kvällspigg: de bästa bilderna får man i mjukt solljus.
  3. Om horisonten syns på bilden ska du inte placera den i mitten utan i övre eller nedre kanten, och den ska så klart vara rak.
  4. Tänk på alla delar i bilden. Det är speciellt bra att kontrollera kanterna så att det inte sticker ut någon gren eller gräs i hörnet av bilden.
  5. Placera gärna något intressant i förgrunden.
  6. På mindre kameror är symbolen för landskapsfotografering ett fjäll. Använd den inställningen. Om du kan göra egna inställningar på din kamera ska du välja en ganska liten bländaröppning (t.ex. f 8-11), vilket ger dig ett större skärpedjup.
  7. Om du använder en liten bländaröppning kan exponeringstiden bli så lång att du behöver en kamerafot. Du kan också prova med att sätta kameran på en sten eller stubbe och använda självutlösare.
  8. Slutligen: läs instruktionsboken om din kamera och lär dig använda kamerans finesser!