Långfärdscykling

I sadeln på en långfärdscykel kommer du lätt och ekologiskt till många natursköna platser. Det är roligt och hälsosamt att cykla och ett snabbare sätt att bekanta sig med olika landskap än till fots. Det går att hyra en lämplig cykel för långfärder på många ställen, och de ställen du når med bil når du också med cykel.

Två cyklister på en grusväg i en tallskog. En sjö i bakgrunden.

I en del av Forststyrelsens utflyktsmål finns det utmärkta cykelleder, som lämpar sig för turer allt från ett par timmars cykling till cykelturer på ett helt dygn. För den som planerar en tur på flera dagar finns det långa, till och med riksomfattande cykelleder, som sträcker sig över Forststyrelsens naturområden, men också över kommun- och stadsområden. De går ofta genom skyddsområden och då kan man under cykelturen bekanta sig med de finaste platserna i den finländska naturen.

Långfärdscyklisten behöver en pålitlig och servad bascykel. Den enda tilläggsutrustningen är en cykelhjälm, som är obligatorisk enligt lagen. Behovet av annan utrustning beror på hur lång turen är. Under en tur på flera dagar lönar det sig att i stället för en ryggsäck överväga cykelväskor. De anstränger överkroppen mindre och sänker tyngdpunkten. Suomen Latu (suomenlatu.fi, på finska) erbjuder också nyttig information om långfärdscykling.

Kännedom om och iakttagande av trafikreglerna (liikenneturva.fi) gör din cykelfärd säker. Du måste vara särskilt försiktig i mörker och i köld, då vägytan kan vara isig.  Hösten och våren är krävande årstider, för då varierar temperaturerna mest på båda sidor om nollstrecket. Då är dubbdäcken till stor nytta.