Delta i guidade turer

På guidade naturutflykter får öronen lyssna, fingrarna känna och näsan lukta. Du upplever och ser saker som du inte nödvändigtvis skulle ha upptäckt på egen hand. Guiden utmanar dig att se och fundera: Vad är det vackraste och mest värdefulla i den här naturen? Varför skyddar vi naturen och kulturarvet?

En guide guidar en grupp på en sandväg i skogen.

Naturum och servicepunkter ger råd

Ett naturum är ett fönster mot naturen. På alla naturum och servicepunkter berättar man gärna gratis om naturskyddsområdena och tjänsterna i närområdet. Om man bokar i förväg erbjuder naturumen också utställningar och avgiftsbelagda guidningar på olika teman för grupper.

Naturumen ordnar också evenemang och temadagar, som ofta omfattar utfärder för allmänheten under ledning av experter.

Guidning på utflykten

På vissa utflyktsmål kan man träffa guiden i terrängen eller i en naturstuga. Han eller hon kan ge gratis råd om friluftsliv. Under säsong och i samband med evenemang ordnas utfärder för allmänheten. De är också gratis. På vissa utflyktsmål tar guider från Forststyrelsens naturtjänster med grupper på förhandsbokade och avgiftsbelagda guidade utfärder för att njuta av och lära sig om naturen.

Företagarna i närområdet erbjuder service

Många naturturismföretagare erbjuder guidade turer och andra programtjänster på naturskyddsområdena. Under Utflyktsmål hittar du information om avtalsföretagarnas tjänster på de olika utflyktsmålen på sidan Service.