Rogaining

Om du gillar fotvandring, långa dagsetapper och orientering som kräver stor noggrannhet, är rogaining en gren för dig. För att utöva grenen krävs noggrann kartläsning men samtidigt har man lyckats bevara känslan som hör ihop med fotvandring. Rogaining-evenemang ordnas runt om i Finland – även vid utflyktsmål som finns med i webbtjänsten Utinaturen.fi.

Rogaining är en gren som i huvudsak utövas i den här formen vid dessa evenemang. Man deltar i rogaining i par eller små grupper. Vid evenemangen kan man delta i tävlings- eller vandringsklassen. Rogaining innebär att man under tävlingstiden orienterar sig fram till så många kontroller som möjligt i vilken ordning man vill, för att samla maximalt antal poäng. Tävlingstiden kan variera från ett par timmar till ett helt dygn.

Orienterare har lagt kartan på marken vid fötterna.

Grenen är alltså ingen fartgren i traditionell bemärkelse. Vinnaren utses utifrån antalet insamlade poäng. Kontrollerna är poängsatta och deltagarna kan planera sin rutt helt fritt. För att få en godkänd prestation måste alla gruppens medlemmar besöka samma kontroller inom utsatt tid.

Till ett rogaining-evenemang hör att patrullerna har möjlighet att när som helst under tävlingen besöka tävlingscentret (tävlingens hash house) för att byta utrustning, äta eller till och med sova ett tag. Evenemangen kulminerar i allmänhet strax innan tävlingstiden går ut, när patrullerna anländer i stora skaror till tävlingscentret.

Grenen passar utmärkt för orienterare och personer som sysslar med äventyrsaktiviteter, men den är en ypperlig motionsform också för vanliga friluftsentusiaster och motionärer.

Grenens ursprung: Australiens gåva till friluftsentusiasterna

Rogaining utvecklades i Australien, där universiteten ordnade långa fotvandringar för sina studerande, med kontroller som deltagarna fick besöka i önskad ordning. Grenen blev en tävlingsgren på 1970-talet.

Rogaining hör ännu inte till de mest kända tävlingsgrenarna, men världsmästerskapstävlingar har faktiskt ordnats sedan 1992. VM i rogaining ordnades i Urho Kekkonens nationalpark i Finland 2015. Innan dess hade man redan ordnat flera vandringsevenemang och FM-tävlingar.

Både rogaining-tävlingar och vandringsevenemang ordnas på olika håll i Finland. De flesta av evenemangen ordnas av olika friluftsorganisationer eller idrotts- och orienteringsföreningar.

En orienterare hittar en kontroll på myren.

Hur komma i gång med rogaining?

Man kommer i gång med grenen genom att öva sina grundläggande orienteringsfärdigheter. Motionsorienteringsevenemang ordnas i närapå alla kommuner i Finland under sommaren. Många föreningar ordnar också orienteringsskolor för både vuxna och barn. Det lönar sig även att höra sig för hos orienteringsföreningarna om kartor med fasta kontroller i närområdet. Med hjälp av dessa kan man öva sig på att planera rutten från en kontroll till nästa samt i praktiken träna på egen hand.

Lättast hittar man information om riktiga rogaining-evenemang på grenförbundets webbplats (till största delen på finska).

Mera information