SUP eller Stand Up Paddleboarding

Med en SUP-bräda kan du enkelt ta dig ut på vattnet från nästan vilken strand som helst för att njuta av tystnaden och den vackra naturen. SUP-brädan är avsedd för stående paddling och ser ut som en surfbräda.  När man paddlar stående kommer man högre upp än t.ex. i en kanot, vilket ger bättre möjligheter att beundra sjö- och havslandskapet. Det är lätt att komma igång med SUP: det viktigaste är att hitta rätt ställe att stå på och lära sig hålla balansen på brädan.

En man står bredvid en SUP-bräda.

SUP är en effektiv motionsform som framför allt stärker musklerna i magen och ryggen. Till säkerhetsutrustningen hör en flyt- eller räddningsväst. Vid kallt väder är det bra att ha våtdräkt och neoprenskor eller vindtäta kläder för att hålla sig varm. Vid varmt väder är det skönast med baddräkt och bara tår. Som nybörjare gör man klokt i att välja en vindstilla dag så att brädan är lättare att styra. Man kan också använda en fångrem som går från paddlarens vrist till brädans ända för att brädan inte ska flyta iväg om man faller.

Det finns både hårda och uppblåsbara SUP-brädor. Uppblåsbara brädor är lätta att transportera också på längre sträckor. För personer som nyligen kommit igång med hobbyn erbjuder t.ex. Linnansaari nationalpark en attraktiv och skyddad miljö för dagsutfärder, medan erfarna paddlare kanske vill söka sig till mer utmanande, strömmande vatten.

På SUP-brädan kan man också träna sin balans och koncentration genom att göra olika tänjningar, muskelövningar och koncentrationsövningar. SUP är en hobby som lämpar sig för så gott som hela familjen.

Läs också:

Liknande grenar 

Hälsoeffekter

  • Paddlaren kan vara närvarande i stunden och glömma vardagens brådska. Det här sänker blodtrycket och halten av stresshormoner.
  • En grön omgivning påverkar människans hälsa positivt. Nya undersökningar visar att också en "blå" omgivning (hav, sjöar och vattendrag) har en betydande roll för människans välmående.
  • är man rör sig i naturen aktiveras de olika sinnena på ett mångsidigt sätt – balansen, synen, hörseln, känseln, doftsinnet och till och med smaken!
  • I kontrast till impulserna i stadsmiljö upplevs naturen som lugnande och avslappnande. 
  • Bättre balans, hållning och muskelstyrka.