De olika natur- och kulturmålen, många utmärkta strövlederna och fantastiska fiskevattnen i Enare strövområde erbjuder mycket att se och göra året om. Utflyktmålen är lätta att nå, och erbjuder ändå lugn och tystnad för personer som saknar det.

Fiska

Med sina otaliga vattendrag är Enare strövområde ett drömmål för såväl flugfiskare som pilkare. De mest kända fiskemålen i området är Juutua älv precis intill kyrkbyn, som är berömd för sin öring, och så klart Enare träsk. Att fiska med drag en sommarnatt i solljuset på det spegelblanka Enare träsk är en oförglömlig upplevelse – och vad smakar bättre än färsklagad sik eller harr som man fångat själv. Ett bra pilkmål för hela familjen är Tuulijärvi som ligger cirka 8 kilometer från Enare kyrkby. Medan man pilkar röding kan man passa på att värma sig i skärmskyddet vid Tuulijärvi samtidigt som man intar sin matsäck.

För att fiska med bete med ett spö i Enare träsk behövs en fiskevårdsavgift (eraluvat.fi) och med flera spön också ett tillstånd för fritidsfiske (tillståndsområde nr. 1580) i Enare träsk (eraluvat.fi, på finska). Man får pilka och meta enligt allemansrätten. För Juutua älv och planteringarna i de underhållna sjöarna i Enare strövområde finns egna tillstånd för fritidsfiske (tillståndsområde nr. 1578 och nr. 1579, på finska). Mer information om tillstånden fås på webbplatsen eräluvat.fi samt på Forstsyrelsens serviceställen.

Fiskaren bör granska fiskebegränsningarna via Tjänsten med information om fiskebegränsningar under adressen; kalastusrajoitus.fi!

Vandra

Lederna i Enare strövområde tar dig på dagsutflykter till de vackraste landskapen området. Juutua-stigen (7,5 km) som går längs Juutua älvens stränder i närheten av Enare kyrkby hör till de populäraste lederna i Enare, och man kan också gå runt den. En del av stigen är belyst och öppen även vintertid. Pielpajärvi-stigen (4,5 km) leder genom gamla tallskogar och skogstjärnar till Pielpajärvi ödekyrka. Till Otsamo fjäll leder en 9 km lång stig. Den rätt branta stigningen mot slutet är värt besväret – från fjället öppnar sig en fantastisk utsikt över Enare ända till Enare träsk och Lemmenjoki fjäll.  Personer som gör en dagsutflykt kan använda underhållna eldplatser och raststugor som finns längs lederna.

Paddla

Enare träsk, som hör till de största sjöarna i Finland, erbjuder ett obegränsat antal startpunkter och rutter för paddlare. Man kan göra dagsutflykter på sjön, men man kan också spendera hela sommaren där – ändå bara hinna se en del av sjön. Strandlösa fjärdar, smala sund och tusentals tallbeklädda, bergiga öar samt höjder och fjäll som skymtar i horisonten ger paddlaren ett omväxlande landskap att njuta av. Ett garanterat lugn. Med sina enorma fjärdar är Enare träsk ett utmanande resmål för paddlare. Ett smart val av transportmedel är en sjöduglig kajak. De färdiga ruttalternativen gör det enklare att bekanta sig med Enare träsk (på finska).

För paddlare som gillar fart och fläkt är Juutua älv ett bra val. Den kan upplevas i en indiankanot eller en forskajak, med undantag av den vilt forsande Jäniskoski-forsen.

Övriga aktiviteter

  • Skida: Skidspåren i Enare tar dig till Otsamo-fjället, Juutua älvens stränder eller Pielpajärvi ödemarkkyrka. Raststugor och eldplatser finns längs spåren.
  • Naturum:Samemuseet och Övre Lapplands naturum Siida kan man bekanta sig med naturen i norr och samekulturen. Utflyktstips, kartor över området och alla nödvändiga tillstånd får du på naturumet eller kundtjänststället i Ivalo.
  • Sevärdheter och utsikter: De mest kända sevärdheterna är Pielpajärvi ödemarkkyrka, Otsamo-fjället, Tuulispää-fjället, holmen Ukonsaari som är helig för samerna och Hautuumaasaaret-öarna vid Enare träsk.
  • Cykla: Terrängcykelrutten längs Gamla Menesjärvivägen (55 km) för till Enare skogslandskap. Enligt allemansrätten är terrängcykling tillåten. Håll dej på tydliga stigar och ta i beaktande andra som rör sig på stigarna.
  • Åka båt: Det är lätt att bege sig till Enare träsk från hamnarna i Enare, Nellim, Veskoniemi och Nangunniemi som är utrustade med informationsskyltar och ekopunkter. Öar med stugor, lägerplatser eller sevärdheter som underhålls av Forststyrelsen är försedda med bryggor för landstigning. Lära sig av naturen: Bekanta dig med Siidas utbud för skolelever på Samemuseet och Övre Lapplands naturum