Siida

Samemuseum och Övre Lapplands naturum Siida (www.siida.fi, på finska) är ett av de finaste utställningscentrena i Norden. Där kan man bekanta sig med samekulturen och med Övre Lapplands natur. Förutom permanenta och varierande utställningar får man friluftsrådgivning, kartor och tillstånd för hela Övre Lapplands område från Siida.

Ukonsaari

Ukonsaari. Bild: Pasi Nivasalo

Vid Ukonselkä i Enare träsk, ca 11 km ost-nordost om Enare kyrkby, reser sig en underlig och puckelryggig hög bergsholme. Holmen kallas för Ukonsaari, ibland bara Ukko för korthetens skull. Även om holmen endast är 300 m lång, 100 m bred och 30 m hög är dess konturer dock uppseendeväckande, och den har blivit en betydande natursevärdhet i Enare. Framför allt är Ukonsaari känd och vida dyrkad och hedrad som samernas heliga plats.

Ukonsaari. Bild: Riina Tervo

Pielpajärvi ödekyrka

Pielpajärvi ödekyrka ligger på knappa 10 km:s avstånd från Enare kyrkby. Tre kilometer från Siida vid Sarviniementie börjar en 5 km lång stig som för till kyrkan. De som rör sig med båt kan vandra till kyrkan från Pielpavuono, denna rutt är 3 km lång. Kyrkan är byggd under åren 1752 - 1760 och den var i bruk till slutet av 1800-talet, och under denna tid utgjorde kyrkan Enares centrum. Det hålls några gudstjänster i året i kyrkan, och där förrättas även vigslar. Om sommaren finns det en guide i kyrkan.

Otsamo fjäll

Otsamo fjäll (418 m) ligger 8 km från Enare by. Från fjällets krön breder utsikten ut sig över Enare träsk, Juutuanjoki, Muddusjärvi, Muotkatunturit och Joenkielinens fjäll. Leden till Otsamo börjar mittemot Siida. Även från Nuorisokeskus Vasatokkas gård går en 10 km lång stig till Otsamo.