Torkade livsmedel förbereds genom blötläggning i vatten i ett par timmar före kokning. Pulverliknande och saftig mat, såsom svamp, kräver kortare blötläggning. Torkade och blötlagda livsmedel skiljer sig nästan inte alls från färska. Blötläggning gör kokningen snabbare, vilket sparar bränsle.

En bra regel är att vid en måltid alltid lägga ingredienserna till följande måltid i blöt. Till exempel vid frukosten förbereds lunchens ingredienser och vid lunchen middagens. Livsmedlen täcks med vatten. Lämna lite extra utrymme, eftersom maten sväller när den är i blöt. När du tillreder mat av blötlagda livsmedel behöver du sannolikt mindre vatten än normalt.

Det är bra att blötlägga livsmedlen i plastkärl med stor öppning och skruvkork, som inte öppnar sig i ryggsäcken. På vintern kan livsmedlen med fördel blötläggas i en mattermos, där de inte fryser. Du kan även göra ett skydd till blötläggningskärlet av en gammal resemadrass och ventilationstejp för att hålla det varmt.

Läs mer